A Dental Treasure Chest

Wolfram Bücking:

Tips and tricks for daily practice

En durkdreven kliniker ønsker i denne boken å dele nyttige erfaringer med oss. I utgangspunktet lyder dette spennende, og når boken dessuten er utgitt på Quintessence books, setter man seg godt til rette – full av forventninger. I ettertid må jeg imidlertid medgi at dette ikke ga det store kicket.

Bücking har delt boken inn i åtte kapitler: Prosthetic first aid, Restorative dentistry, Prosthodontics, Periodontics, Implant dentistry, Esthetic dentistry, Orthodontics og Ergonomics. Boken henvender seg til klinikere og er uten vitenskapelige referanser. Kapitlene er i det alt vesentlige case-presentasjoner, de er rikelig illustrert og de oppsummeres med produktanbefalinger, ofte med produsentenes eget materiell avbildet.

Det virker som om forfatteren beskriver sin egen praksis og erfaring på alle de nevnte områdene. Dessverre er det ikke lenger slik at den enkelte tannlege vil mestre så mange temaer på et nivå som rettferdiggjør en bok. Resultatet blir da også en slags «Så langt i min karriere i bilder og tekst». Så vel bildekvalitet som temaer bærer preg av å være samlet gjennom mange år, og selv om Bücking åpenbart har vært en engasjert kollega som dokumenterte sin gjerning grundig, så blir denne skattekisten først og fremst en «scrapbook» der mer eller mindre aktuelle metoder fremstilles som state of the art. Jeg drar kjensel på metoder fra 80-tallet (i forrige århundre) som absolutt gjorde nytten da, men som like absolutt er forlatt nå, og jeg har litt problemer med å oppfatte hva disse skal tilføre meg i dag – bortsett fra å være minner fra forna da`r. Det kan i dag stilles spørsmål ved så vel valgt behandling som gjennomføring, i flere av eksemplene.

Når dette er sagt, så skal det i rettferdighetens navn ikke underslås at det finnes ett og annet praktisk tips i boken som kan være til nytte. Den er verdt en flyktig gjennomgang, men jeg hadde nøyd meg med å låne den på biblioteket.

Carl ChristianBlich 

318 sider inkl. appendiks. London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2007. ISBN-1-85097-156-0.