Aktuell nordisk Odontologi 2012

Redaktør: Palle Holmstrup

Tannvård er en «smutsig» miljø...» Sitatet er hentet fra første kapittel i boken Aktuell nordisk odontologi 2012, og er utgangspunkt for en gjennomgang av gode hygienerutiner i tannhelsetjenesten. Forfatterne, Gunnae Dahlén og Tove Larsen, sammenligner krav til hygieneprosedyrer i Skandinavia og gir leseren en god oversikt over hva som er state-of-the-art på området.

Med utgangspunkt i innholdsfortegnelsen er målgruppen hele tannhelseteamet. 14 kapitler starter som nevnt med hygienerutiner for hele teamet. I egen praksis ble dette kapittelet tema blant såvel behandlere som sekretærer, og var en nyttig påminning om hensikten bak handlingene.

De neste tre kapitlene tar for seg mikrobiologisk diagnostikk ved munnhulesykdommer, risikofaktorer ved periodontittutvikling og vekstfaktorer i regenerativ periodontittbehandling. Her er mye interessant å lese for såvel tannpleiere som for tannleger.

Fagområdet radiologi representeres ved en gjennomgang av når og hvordan CT-scanning er et vesentlig diagnostisk hjelpemiddel. Her er illustrasjonene av moderat kvalitet i paperbackutgaven.

Kapittel seks omhandler noninvasiv behandling av tannslitasje og erosjoner. Her er hovedpoenget å rehabilitere skader på et egnet tidspunkt, når skadereduksjon ikke er tilstrekkelig og på en vevsbesparende måte. Dette er krevende områder innen odontologien, der både økonomiske og vevstraumatiserende forhold skal tilpasses pasientens livsløp. Forfatterne, Ulla Pallesen og Jan van Dijken, gir leseren mange kloke vurderinger fra sin erfaringsbakgrunn og fra litteraturen. Gode illustrasjoner.

Dette kapittelet følges av to kapitler der endodonti er tema; først en litteraturgjennomgang som dessverre fortsatt synliggjør at endodonti i allmennpraksis stadig har en vei å gå..

Aktuell nordisk odontologi 2012 omtaler også forhold knyttet til implantatprotetikk, lasersintring av protetiske konstruksjoner, kjeveortopediens muligheter som alternativ eller supplement til protetikk, behandling under tvang, orale bivirkninger ved ikke-kirurgisk cancerbehandling og en gjennomgang av den mentale utviklingen hos gutter og jenter fra null til 18 år.

Som leseren forstår inneholder Aktuell nordisk odontologi 2012 tildels svært forskjellige temaer. Denne leser har valgt å involvere såvel tannhelsesekretærer som tannpleiere i deler av boken, og dette har ledet til nyttige diskusjoner i teamet. Redaksjonelt kunne det vært fordelaktig at kapitlene hadde en mer énhetlig oppbygging med et tydelig sammendrag i begynnelsen. Til slutt skal nevnes at man med boken får en internettnøkkel som gir netttilgang til tidligere utgaver i ett år.

I en tid da etterutdanning er gjort obligatorisk i NTF, har denne boken vist seg å være en god bidragsyter. Ikke minst muligheten til å lese tidligere utgaver på nettet gjør at boken gir, ikke bare mye for pengene, men også vel anvendt tid til bred faglig oppdatering. En nyttig fortrenger for årets påskekrim.

Carl ChristianBlich 

København: Munksgaard; 2012. 37. årgang, 248 sider. ISBN 9788762811140