Fra smerte til smil

Tannhelsetjenesten i Oslo KF

Den offentlige tannhelsetjenesten i Oslo 1910 - 2010

Svein Jacobsen har gitt oss en interessant, innholdsrik og godt illustrert beskrivelse av utviklingen fra skoletannpleie til tannhelsetjeneste i hovedstaden. Det har vært hundre år med sterkt varierende kariesforekomst, ledere med meget forskjellige synspunkter, og varierende politiske og økonomiske forhold. Jacobsen har maktet å fremstille dette på en ganske detaljert og åpenhjertig måte.

Utgangspunktet var den meget bekymringsfulle og plagsomme kariessituasjon blant barn og ungdom i Vest-Europa i slutten av attenhundretallet. Dette ble dokumentert ved undersøkelser i flere områder og en rekke fremtredende samfunnstopper og foreninger ivret for at noe måtte gjøres. Etter mange diskusjoner og politiske vedtak, ble den først tannklinikk i Kristiania opprettet i den gamle kjøttkontrollen på Ankertorget. Den fremstår etter dagens krav som svært enkel og primitiv.

I forkant av dette prosjektet hadde man en heftig diskusjon om betaling og om hvem som skulle være berettiget til behandling. Det endte med at alle skolebarn i prinsippet skulle få gratis behandling, men kapasiteten var i mange år for liten. Uttrekning var en vesentlig del av behandlingen, men plombering ble også utført. Det fremkommer mange interessante synspunkter og diskusjoner på behandlinger som virker fremmed for vår tid.

Etter hvert ble det opprettet flere klinikker, og synspunkter på sentralklinikker kontra klinikker på de enkelte skoler skiftet gjennom tidene og varierte med bestyrerne.

Boken inneholder et vell av informasjon som er gjort lett tilgjengelig ved liste over viktige historiske begivenheter, ledere i Oslo og Aker kommunale tannpleie, stikkordregister, og bilder av tidstypiske uniter gjennom 100 år.

Boken fremstår som et uhyre viktig dokument fra en vesentlig utviklingsperiode i norsk odontologi. Den kan leses som en spennende historie og benyttes som et verdifullt oppslagsverk. Det er grunn til å takke Jacobsen for det omfattende arbeidet han har gjort.

FrithjofRamm von der Fehr 

Oslo: Millimeter press; Livonia print. 224 sider. Boka har ikke ISBN-nummer.