For 2500 år siden

FOTO: Yay Micro.

Myrtis (11) døde for 2500 år siden, men nå har forskere klart å gjenskape ansiktet hennes, etter at arkeologer oppdaget en 2500 år gammel massegrav i 1994.

De 150 innbyggerne hadde dødd av tyfoidfeber, en sykdom som utslettet rundt en tredel av atenerne i løpet av få år, og som sørget for at de tapte krigen mot Sparta.

Det mest sensasjonelle funnet i masse­graven var en svært godt bevart hodeskalle – tilhørende en jente forskerne ga navnet Myrtis.

Den greske professoren i kjeveortopedi, Manolis J. Papagrigorakis, har deltatt i arbeidet med å gjenskape jentas ansikt. Det var den intakte hodeskallen med både kjeve og tenner som gjorde det mulig å få dette til.

– Hun ser nesten identisk ut som den dagen hun døde – en jente som kan ha lekt på Akropolis, sier han på hjemmesiden til den norske ambassaden i Aten.

Ansiktet ble fremstilt ved bruk av den fremste teknologien på området, og Myrtis ble fraktet til et laboratorium i Sverige der man med spesielle rekonstruksjonsteknikker klarte å forme jentas ansikt.

– Hun kan ha sett ut som enhver jente fra det 21. århundre, sier Papagrigorakis.

Nå er Myrtis stilt ut på det nasjonale arkeologiske museet i Aten, en utstilling som er støttet av den norske ambassaden.

Kjeveortopeden Papagrigorakis tok for øvrig deler av utdannelsen sin ved Universitetet i Bergen, og mener at tiden i Norge har hatt stor innflytelse på arbeidet hans.