Annonsering av kompetanse har skapt hodebry

Fagavdelingen i NTF har fått en del spørsmål om hva de allmennpraktiserende tannlegene som er trygdegodkjente for implantatprotetikk skal kunne kalle seg. Ved oppsett av annonsetekster, skilt og signaturer opplever tannlegene usikkerhet om hvordan kompetansen skal uttrykkes.

Kompetansen har vært omtalt som «kompetanse for allmenntannleger som utfører implantatprotetikk for trygdens regning». Dette er en ubrukelig referanse som heller ikke er korrekt, ettersom pasientene også får en del av regningen. «Trygdegodkjent tannlege for implantatprotetikk» kan heller ikke sies å være dekkende, ettersom det ikke er trygdeetaten som godkjenner kompetansen. Skal man følge denne logikken burde det hete «autorisert for implantatprotetikk», ettersom det er Statens autorisasjonskontor for helsepersonell som gir slik autorisasjon – men det er ikke egentlig snakk om autorisasjon, men godkjenning. Dessuten må man unngå ordet «spesialist» som er forbeholdt tannleger med godkjent spesialistutdanning.

Det som gjenstår er «Godkjent for implantatprotetikk med trygdestønad». Tittelen er noe lang, men innholdsmessig korrekt, og vi ber de tannlegene som besitter denne kompetansen om å bruke denne formuleringen i offisiell sammenheng.

Aril JulNilsen 

Fagsjef