Gutter med LKG mer tilfreds

FOTO: FLICKR.

Hvert år fødes mellom 100 og 130 norske barn med leppe-, kjeve-, ganespalte (LKG). Nå er den psykiske helsen til barn og ungdom med LKG undersøkt av Kristin J. Billaud Feragen. Den nye forskningen viser at barnas egen opplevelse av seg selv og eget utseende er viktigere enn hvor synlig spalten er for omverdenen. Dette er hovedkonklusjonen i en fersk doktorgradsavhandling ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Avhandlingen er basert på data fra samtaler og intervjuer med 661 barn og ungdommer som er født med LKG og deres foreldre.

Ved siden av eller som følge av mye kirurgisk og kjeveortopedisk behandling, og i noen tilfeller logopedisk trening, som kan være en stor belastning, gjennomgår de fleste barna en positiv læringsprosess og viser god psykologisk tilpasning, viser studien.

Hos tenåringsjenter fant forskeren, ikke uventet, en sammenheng mellom synlig spalte og misnøye med utseendet. Men denne negative effekten av spalten synes å være forbundet med de sosiale erfaringene, positive eller negative, og er ikke knyttet til hvor synlig spalten er.

Et overraskende funn er at tenåringsgutter med spalte er mer tilfreds med sine nære vennskap, føler seg mer sosialt akseptert og rapporterer om færre depressive sykdommer enn gutter på samme alder som ikke er født med spalte, skriver forskningsmagasinet Apollon.

Forklaringen kan være at det for gutter er mindre fokus på et perfekt utseende. Foreldrene til barn med LKG er også tidlig opptatt av å styrke nære vennskap og gode sosiale erfaringer. Dette ser tu til å beskytte mot negativ opplevelse av eget utseende, som igjen beskytter mot depressive symptomer. – Med dette vet vi ikke bare mer om de positive mulighetene man har overfor barn med LKG, vi kan også overføre det til andre barn som ser annerledes ut, sier Feragen til Apollon.