Successful Posterior Composites

Christopher D. Lynch:

Quintessentials of Dental Practic –32. Operative Dentistry -6.

Dette er en bok som virkelig kan anbefales. Gjennom 12 kapitler og 149 sider gjennomgår forfatteren det meste av det en kliniker bør kunne og vite for optimal håndtering av posteriore kompositter. Boken er pedagogisk skrevet og billedmaterialet er meget bra. Den retter seg mot alle som har lyst til å bli enda flinkere med posteriore kompositter. Det ukompliserte språket og layouten gjør boken lettlest.

Hvert kapittel åpnes med en kort beskrivelse av hva som er forfatterens mål med kapittelet. Deretter følger en like kort beskrivelse av hva som bør være forventet utbytte for leseren. Innholdet i hvert kapittel er veldisponert og bildene er mange og svært illustrerende for det forfatteren ønsker å fortelle oss, og hvert kapittel avsluttes med en kort oppsummering av hovedpunktene. Dette gjør boken meget lesverdig.

I første kapittel kommer forfatteren med generelle betraktninger om komposittenes plass i dagens odontologi. Et utmerket startsted for det som kommer videre. Deretter omtaler han bonding. De forskjellige «generasjonene» blir vurdert , og forfatteren er klar i sine synspunkter.

De neste kapitlene tar for seg indikasjonsområder og kavitetutforming. Helt i tråd med det som er «god latin» her i landet. Forfatteren gir oss deretter en grundig vurdering av behovet for isolasjon/underforing og beskriver hvordan fyllingene bør legges lagvis for å unngå postoperativ smerte.

Så følger gode tips om approksimal utforming for å få gode kontaktpunkter, noe som ofte kan by på utfordringer. Puss og polering omtales også grundig.

Forfatteren skriver videre et utmerket kapittel om fyllingsreparasjon eller utskifting. Også her er han en tydelig veiviser. I neste kapittel går han løs på attrisjons- og erosjonskasus. Det siste kapittelet om klinikk tar for seg hva som går galt, hvorfor det går galt og hva man gjør da. Helt tilslutt er det et kapittel med mange spørsmål som kan melde seg når vi legger posteriore kompositter. Og forfatteren gir oss svarene.

Denne boken har et faglig innhold og nivå som ligger svært nær det som foreleses ved fakultetet i Oslo. Den er usedvanlig klinisk rettet i sin form, og jeg tror alle tannleger vil lære noe ved å lese den. Også studenter i de kliniske semestrene vil ha stort utbytte av boken.

KjetilReppen 

Utgiver: Quintessence Publishing Co. Ltd. London