Nordental 2008

Årets utstilling på Lillestrøm var laget over samme lest som tidligere år, og viste på en utmerket måte hva markedet har å tilby av så vel nyheter som forbedringer av kjente produkter. Utstillingen var oversiktlig og utstillerne var gjennomgående fornøyde med interessen.

På produktsiden er det fristende å starte med Planmecas nye Sovereign unit som leveres av Norsk Dental Depot (Figur 1). Et svært gjennomtenkt konsept med mulighet for justering til enhver ønsket arbeidsstilling, enten man er høyre- eller venstrehendt. Uniten er usedvanlig fleksibel og har alt man kan ønske seg av moderne datastyrt teknologi, LED-operasjonslampe og en meget funksjonell fotkontroll. Dette er uniten som har «alt»: Den er lekker og stoltrekket leveres i et stort utvalg farger.

Figur 1. Planmekas nyeste unit.

Hekas nyeste unit er en designperle, elegant og gjennomarbeidet! (Figur 2). Også denne uniten kan leveres med «alt», og har i år fått ny fotkontroll og en super LED-operasjonsslampe. Den er i tillegg ergonometrisk svært vellykket, og med Hekas velkjente driftsikkerhet er nok dette en interessant unit for mange. Her har Dental Sør en sikker vinner.

Figur 2. Hekas designunit.

På røntgensiden var det interessant å se litt på Sironas 3D OPG (Figur 3). Dette er røntgen for den avanserte og er spesielt egnet ved f.eks. implantologi og komplisert kirurgi. Den største modellen dekker et område på 15x15x15 cm, mens kompaktmodellen dekker 7,5x7,5x7,5 cm. Røntgen av denne typen er et fantastisk hjelpemiddel og man lar seg imponere av teknologien. Her har Jacobsen Dental et spennende produkt.

Figur 3. Sironas 3D OPG.

Dentalservice viste frem en konkurransedyktig operasjonslampe med LED-teknologi som er klar for ettermontering på de fleste uniter. Den er prisgunstig og har bl.a. mulighet for justering av fargetemperatur. Dette er et viktig poeng ved fargeuttak (Figur 4).

Figur 4. Operasjonslampe fra Dentalservice.

Unident hadde en spennende nyhet når det gjelder anestesi: Wand STA (Figur 5). Dette dreier seg om computerstyrt anestesi der injeksjonshastighet og trykk kan kontrolleres. Her loves det anestesi som settes med minmal smerte og tannbehandling helt uten smerte. Mulighet for feed-back på om anestesien virker, samt svært begrenset område som blir bedøvet, er noen av fordelene.

Figur 5. Wand STA computerstyrt anestesi.

3Ms stand profilerte Filtek Silorane. Denne kompositten for posteriore fyllinger bygger som kjent på ny teknologi med minimal postoperativ kontraksjon. For oss som har prøvet Filtek Silorane virker det svært lovende. Interessen for dette materialet var i alle fall stor på Nordental, så her har nok 3M et godt kort på hånden (Figur 6).

Figur 6. 3Ms lyse og innbydende stand.

Det er alltid mange nyttige småprodukter som dukker opp på Nordental. LIC viste f.eks. frem sitt Mirrodent som er tannlegespeil og sug i ett. Dette er et hjelpemiddel som er særdeles velegnet hvis man arbeider solo. Sugemunnstykket til vakumsuget er på tuppen utstyrt med et speil som roterer for å holdes klart. Kan autoklaveres (Figur 7).

Figur 7. Mirrodent fra LIC.

Norsk Ortoform viste frem en liten plastsprøyte som kan forenkle avtrykkstaging. Store avtrykksprøyter er av og til på grensen til det uhåndterlige, og her er et hjelpemiddel som mange vil ha glede av. En liten plastsprøye settes direkte på avtrykksprøyten og fylles fra denne. Plastsprøyten tas så av avtrykksprøyten og er nå klar til bruk i munnen. Den erstatter både blandespisser og intraorale spisser, veier nesten ikke noe og er liten og lett håndterlig (Figur 8).

Figur 8. Avtrykkssprøyte fra Norsk Ortoform.

Norsk Ortoform viste også frem Microlux, som er en trådløs, sterk lyskilde med svært tynn lysleder. Den er med sitt skarpe, skyggefrie lys velegnet til å finne infraksjoner og karies, og den er helt sikkert et hjelpemiddel mange vil kunne ha glede av på jakt etter flere kanaler i endosammenheng (Figur 9).

Figur 9. Microlux fra Norsk Ortoform.

På profylaksesiden var Oral B som vanlig til stede med informasjon og mange produkter.

En tannbørste er ikke lenger en tannbørste, men et avansert spesialprodukt med mange egenskaper. Oral-Bs Crossaction Complete er for tiden den ultimate børsten for rengjøring, fjerning av misfarging, massasje av tannkjøtt og tungerensing samtidig som den er skånsom (Figur 10).

Figur 10. Litt av utvalget fra Oral B.

Som vanlig var tannteknikerne godt representert på Nordental, som er en viktig fellesarena så vel for tannleger som tannteknikere. De fleste store laboratoriene tilbyr i dag både egenproduserte og importerte arbeider, og på messen fikk vi se mange eksempler på hva som kan leveres. Proteket Online for bestilling og deres importarbeider fra Kina er et godt eksempel på hva tannteknikerne i dag tilbyr av tjenester og muligheter (Figur 11). De tanntekniske laboratoriene hadde delikate og hyggelige stander og de utgjør et meget viktig element på Nordental.

Figur 11. Dag Hauge promoterer Proteket.

Hvert år deles det ut en vandrepokal som pris for beste stand. I år gikk denne til Sandnes Sparebank. Prisen var velfortjent, og det er hyggelig å se at den også kan deles ut til en utstiller uten direkte tilknytning til dentalbransjen (Figur 12). Solidox og Listerine fikk hederlige omtaler for sine stands.

Figur 12. Beste stand.

Nordental er imidlertid ikke bare utstilling og produkter, den er også en arena for informasjon og kommunikasjon. NTF hadde som alltid sin informasjonsstand, og det samme hadde NAV. Og NAVs tilstedeværelse på Nordental var ekstra viktig i år, siden vi har fått nye trygderegler. Noen fylkeskommuner (Finnmark og Hedmark) benyttet også Nordental til å eksponere seg og kanskje rekruttere flere tannleger til sine deler av landet. (Figur 13, 14).

Figur 13. Finnmark fylkeskommunes stand.

Figur 14. Hedmark fylkeskommune deltok også.

Tekst:
KjetilReppen 
Foto:
GudrunSangnes