Essential endodontology

Dag Ørstavik and Thomas Pitt Ford:

Prevention and treatment of apical periodotitis (second edition)

Det er to veletablerte odontologer med solid bakgrunn i forskning og klinikk som er redaktører/medforfattere av denne andreutgaven. De har samlet en rekke velrenomerte forfattere i 14 kapitler, der de selv bidrar i fire av kapitlene.

Dette er en bok som vektlegger biologiske aspekter ved apikale periodontitter og hvilke konsekvenser dette har for den kliniske delen, heller enn endodontiske teknikker og endodontiske materialer.

Målgruppen for boken er både spesialister i endodonti, spesialistkandidater i endodonti og den interesserte allmennpraktiker.

I endodontien står kunnskap om apikale periodontitter sentralt. I vitalkasus handler det om å forebygge en kontaminering av rotkanalsystemet og derved utviklingen av en apikal periodontitt, i nekrosekasus handler det i de aller fleste tilfeller om å bekjempe en allerede eksisterende infeksjon. Med dette som utgangspunkt har redaktørene på en glimrende måte disponert boken. Bidragsyterne belyser fra ulike innfallsvinkler det forskningen entydig har vist, nemlig mikrobenes avgjørende betydning for utviklingen av apikale periodontitter. Referanselistene etter hvert kapittel er uttømmende, men er noen referanser vel gamle?

Boken egner seg godt som lærebok, som oppslagsverk og som fordypningslitteratur til annen basiskunnskap, da kapitlene hver for seg står på «egne ben». Allikevel henger de logisk sammen. Det er helt tydelig lagt ned mye arbeid i innholdsfortegnelsen og kapittelsekvens, og bare ved å studere denne får leseren en god oversikt over emnet.

Alle kapitlene har en introduksjon, og de fleste avslutter med en konklusjon. Dette er en oppbygging som gjør det enkelt å orientere seg raskt, særlig de konkluderende bemerkningene er gjennomgående kortfattet og velformulerte.

Noen kapitler kan være vanskelig tilgjengelige, eksempelvis kapittel 3 som omhandler immunopatologiske aspekter ved pulpale og periapikale inflammasjoner. Der går forfatterne i detalj inn på kjemiske mediatorer så som cytokiner, chemokiner, neuropeptider osv. Selv om dette nok er et kapittel for spesielt interesserte, hører det absolutt med i et slikt helhetlig bokverk om emnet.

Boken er godt illustrert både med skjematiske illustrasjoner, kliniske bilder, røntgenbilder og ikke minst gode mikroskopiske/histologiske gjengivelser, eksempelvis i kapittel 4. Noen av illustrasjonene i kapittel 7 kunne med fordel vært bedre.

Alt i alt er dette en særdeles godt gjennomarbeidet bok om emnet apikale periodontitter, og boken anbefales på det varmeste. Det som er å vite om apikale periodontitter finnes mellom disse permene.

AtleBrynjulfsen 

Oxford: Blackwell Munksgaard Ltd; 2008. 478 sider. ISBN 978-14051-4976-1.