Helsehjelp mot pasientens vilje

Nytt kapittel 4 A i pasientrettighetsloven trer etter planen i kraft den 1. januar 2009. Bestemmelsene har til formål å sikre nødvendig helsehjelp – herunder tannhelsetjenester – til pasienter som mangler samtykkekompetanse og som motsetter seg helsehjelpen.

I tillegg til å sikre personer som mangler samtykkekompetanse den helsehjelpen de har behov for, skal det nye regelverket også bidra til å forebygge og begrense bruk av tvang. Det kommer til uttrykk gjennom strenge vilkår for å yte helsehjelp til en pasient som motsetter seg hjelpen, og gjennom særskilte saksbehandlings- og overprøvingsregler. Den klare hovedregelen er at frivillige tiltak skal forsøkes før det gis helsehjelp med tvang. Bestemmelsene gjelder somatisk helsehjelp til personer med demens, utviklingshemning og fysiske og psykiske forstyrrelser. Bestemmelsene gjelder i utgangspunktet all helsehjelp, også pleie og omsorg. De gjelder likevel ikke for undersøkelse og behandling av psykiske lidelser. Videre gjelder reglene i og utenfor institusjon, i spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og tannhelsetjenesten.

Helsedirektoratet har laget et rundskriv med kommentarer til de nye lovbestemmelsene. Rundskrivet inneholder lovbestemmelsene med utfyllende kommentarer. Innholdet gir nødvendig informasjon til helsepersonell, og er forsøkt presentert slik at det kan brukes som en veileder i saksbehandling og ved vurdering av tiltak.