Nytt lovkrav om politiattest for tannhelsepersonell

Med virkning fra 1. april trer det i kraft en ny § 20 a i helsepersonelloven som innebærer at personell som yter helse- og sosialtjenester til barn eller personer med utviklingshemming skal avkreves politiattest.

Kravet om politiattest gjelder også tannleger, tannpleiere og tannhelsesekretærer. Formålet med lovendringen er å forebygge seksuelle overgrep mot barn og utviklingshemmede, og politiattesten skal dermed kun knyttes til om vedkommende er siktet, tiltalt, ilagt forelegg eller dømt for seksualforbrytelser eller barnepornografi.

Følgen av lovregelen er at politiattest skal kreves i følgende tilfeller:

– Når det gis tilbud om stilling som innebærer at man yter tannhelsetjenester til barn eller psykisk utviklingshemmede. Kravet om politiattest ved ansettelse vil i første rekke være aktuelt for Den offentlige tannhelsetjenesten som har ansvaret for å behandle disse gruppene. Kravet inntrer først når man faktisk får tilbud om en stilling. Da skal arbeidsgiver kreve politiattest og arbeidstaker skal fremlegge sådan.

– Når det inngås avtale med private tannleger om å behandle prioriterte grupper der barn og utviklingshemmede inngår, skal det kreves politiattest. Det betyr at hvis det f.eks. inngås avtale med en privat tannlege om å behandle alle barn på en gitt skole, så skal fylkeskommunen kreve politiattest.

– Når man i henhold til helsepersonelloven § 18 sender fylkeskommunen melding om åpning, overtagelse eller inntreden i privat virksomhet.

Det er viktig å merke seg at kravet om politiattest ikke gjelder for personell som bare sporadisk yter tannhelsetjenester til barn og utviklingshemmede og som ikke vil være alene med pasienter i disse gruppene. Det vil medføre at kravet ikke vil være så aktuelt for private tannleger og ansatte som kun i ny og ne har pasienter i disse gruppene, og som ikke er i behandlingssituasjoner der de er alene med barn eller utviklingshemmede. Videre er det viktig å påpeke at kravet ikke får tilbakevirkende kraft. Det er kun ved fremtidige ansettelser og avtaleinngåelser at kravet gjøres gjeldende. Når politiattest er innhentet, bør den av tilsynsformål oppbevares hos arbeidsgiver eller oppdragsgiver så lenge arbeidsforholdet eller samarbeidet varer.

Dag ErlendReite 

advokatfullmektig, NTF