§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Utgifter til kopi av journal

Pasienten har rett til kopi av journalen. Det er lett nok å kopiere det skrevne, men det er straks vanskeligere med gipsmodeller av tennene og ikke-digitaliserte røntgenbilder. Her er det bare mulig å kopiere røntgenbilder, men det koster penger. Hvilke satser og beløp for slike kostnader gjelder? – Man kan alltids fotografere gipsmodeller, men også dette er forbundet med kostnader.

Svar: Når det gjelder kopi eller utskrift av journal, følger det av pasientjournalforskriftens § 12 at betalingen ikke skal overstige de gjeldende takster i legetariffen. Dersom du har hatt særskilte utgifter til kopi av røntgenbilder etc, må du kunne oversende fakturaene til pasienten forutsatt at pasienten er informert om dette.