Mot sammenslåing i Bergen

I februar skal universitetsstyret i Bergen fatte endelig vedtak i saken om sammenslåing av det medisinske og odontologiske fakultet. Mange både ønsker og regner med at det blir sammenslåing. Andre spør seg hvorfor det haster og mener det er feil å fatte vedtak før klinikkens fremtid er avklart.

Jan Olsson (t.v.) og Nils-Erik Fiehn har gjort seg sine erfaringer med sammenslåtte fakulteter i henholdsvis Göteborg og København.

I saksfremlegget som danner grunnlaget for vedtaket i universitetsstyremøtet den 15. februar, heter det at styringsorganene for det nye fakultetet og klinikken skal etableres 1. oktober 2007. Videre sies det at selve fakultetssammenslåingen finner sted 1. januar 2008, samtidig med at klinikken etableres som en egen organisasjon direkte under universitetsledelsen.

Det heter også at tiden mellom 1. oktober og 31. desember 2007 skal brukes til å forberede den nye organisasjonen, og da særlig budsjettfordelingen, forteller dekanus ved Det odontologiske fakultet Magne Raadal til Tidende.

God erfaring andre steder

Den 11. januar var det innkalt til åpent møte om sammenslåingen, i auditorium 2 i bygg for biologiske basalfag ved Haukeland universitetssykehus. Der var det så å si fullt hus, men ingen stormende jubel. Ikke slik å forstå at det var det motsatte heller. Det var ganske enkelt nesten helt stille, bortsett fra det som ble sagt fra innlederhold.

Lederen for prosjektets styringsgruppe, Eli Glambek, ønsket velkommen til informasjonsmøtet om den mulige sammenslåingen, og sammen med prosjektleder Nina Mevold innledet hun om prosessen så langt. Deretter gikk ordet først til prefekt ved Odontologisk institut ved Göteborgs universitet, Jan Olsson, og etter ham Nils-Erik Fiehn, som er leder ved Odontologisk institut ved Københavns universitet. Begge med erfaring fra sammenslåtte fakulteter tilsvarende det som kanskje vil finne sted i Bergen i nær fremtid. Oppdraget til de to sistnevnte var å foredra om erfaringer med organisering av virksomheten etter fakultetssammenslåing, med vekt på odontologiklinikken.

Problematisk men riktig

I Göteborg skjedde sammenslåingen av tre fakulteter, medisin, odontologi og helsevitenskap, i 2005. Dermed er erfaringsgrunnlaget ikke så stort, men hovedpåstanden til Jan Olsson var at sammenslåingen ikke har hatt noen betydning for klinikken i Göteborg, og at den drives akkurat som før. Fra København, som foretok sammenslåingen til et helsevitenskapelig fakultet i 1992, ble det fortalt om mange problemer underveis i løpet av de 15 årene som er gått. Til tross for at det fortsatt er problemer, og at det er årlige forhandlinger der det stadig hevdes at den odontologiske klinikken koster for mye, sa Fiehn like fullt at han mener det var riktig å slå sammen fakultetene. Han sa også at de ikke på noen måte hadde mistet motet. Videre fortalte han at de etter hvert har oppnådd større forståelse for hva en universitetsklinikk er, og at det koster noe.

Av positive erfaringer nevnte han at antallet odontologiske doktorgrader har steget markant, og at den vitenskapelige produksjonen som sådan, stiger. Videre sa Fiehn at det forskningsmessige samarbeidet mellom odontologi og de biomedisinske institutter er styrket. Samtidig nevnte han at de innledningsvis opplevde en svekkelse av forskningen, men at den senere er blitt styrket.

Han fortalt også at bare 70 prosent av studentene som påbegynner odontologistudiet gjennomfører studiet. Den andelen har vært stabil og er ikke blitt verken forbedret eller forverret i løpet av de 15 årene som er gått siden sammenslåingen av fakultetene.

Det sammenslåtte fakultetet i København har, ifølge Nils-Erik Fiehn, labile økonomiske og administrative forhold. De har opplevd ikke mindre enn seks dekaner og fem universitetsdirektører i løpet av 15 år.

Fiehn besvarte til slutt sitt eget spørsmål om hva som kunne vært gjort annerledes, på denne måten: Fakultetsdannelsen var ikke solid fundamentert, og de opprinnelige målsetningene var for luftige. Kommunikasjonen fra ledelsen til medarbeiderne var for svak, og sistnevnte ble trukket for lite inn i prosessen rundt sammenslåingen.

Lite debatt

Etter innledningene ble det åpnet for spørsmål fra salen. Det var ikke mange som benyttet anledningen. Skjønt fra studenthold ble det stilt spørsmål ved den lave andelen kandidater som gjennomfører odontologistudiet i København og om sammenhengen med trivsel og tilfredshet. En annen ønsket å vite hvordan spesialistutdanningen ble sikret. Til sist tok professor emeritus Einar Berg ordet og spurte hvorfor det haster å fatte vedtak i Bergen. Han pekte på at man i Göteborg og København hadde hatt økonomiske og andre forhold og radikale forandringer, som stor studentnedgang, som begrunnelse for å slå sammen fakultetene.  – I Bergen er det ingen slike forutsetninger som tilsier at vi trenger å ha det travelt eller fatte noe vedtak før man vet hvordan vi eventuelt skal organisere klinikken, sa Berg.

Et fullsatt auditorium lytter til erfaringene fra Göteborg og København.

I ettertid er det kommet et utspill fra en gruppe vitenskapelig ansatte ved Det odontologiske fakultet i Bergen. Den 24.01.2007 lot de publisere et innlegg i universitetsavisen På Høyden (http://nyheter.uib.no), der de tar til orde for å vente med endelig vedtak om fakultetssammenslåing. Professor Morten Berge er en av forfatterne. Til Tidende sier han at det er mange som er motstandere av selve sammenslåingen, også på et prinsipielt grunnlag, og at det er de som allerede er forankret i det medisinske miljøet som er mest positive. Blant dem som befinner seg i Årstadveien er motstanden stor, kanskje hele 80 prosent, forteller Berge. I denne omgang er det imidlertid bare snakk om at de ber om en utsettelse av avgjørelsen, for å få utredet klinikkens skjebne nærmere. Etter det Berge vet skal det første møtet mellom helseforetaket og rektor og direktør ved Universitetet i Bergen først finne sted den 7. februar i år, altså én uke før vedtaket om sammenslåing av fakultetene kan finne sted. Med ett synes han prosessen med å avklare klinikkorganiseringen er kommet veldig kort før en avgjørelse i universitetsstyret.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi