The power of ultrasonics

Fridus van der Weijden:

Dette er en bok som henvender seg primært til tannpleiere og tannleger som er interessert i og/eller benytter ultralyd når de utfører periodontal behandling, men boken har også litt informasjon relatert til endodontisk behandling. Boken er skrevet som en mellomting mellom en lærebok med referanser, og en salgsbrosjyre, eller som forfatteren selv skriver: Boken beskriver mekanismen, vitenskaplig basis og riktig bruk av ultralydinstrumenter.

Den starter med litt historie relatert til ultralydvibrasjoner; helt fra Pythagoras (6. århundre f. Kr.) og frem til vår tid. Ultralyd har vært benyttet i periodontal behandling siden midten av 1950-tallet. Et par år senere ble denne teknikken også introdusert innen endodontisk behandling. Boken er inndelt i oversiktlige kapitler og avsnitt. Først gis en oversikt over forskjellige typer mekaniske scalere (f.eks forskjell på airscaler og ultralyd scaler) og hvordan disse virker. Ultralydvibrasjoner er lydbølger som går fra 20 000 til mange millioner hertz. Airscalere er luftturbiner som lager mer støy enn ultralyd, og har færre vibrasjoner; fra 2500 Hz til 16000 Hz.

Deretter tar boken for seg hvor effektive airscaler og ultralyd er til å fjerne plaque, tannstein og bakterielle produkter supra- og subgingivalt, både i forhold til hverandre og andre depurasjonsinstrumenter. Så beskrives effekten av disse mekaniske instrumentene på tannstein, på mikroflora og på tann- og omgivende vev. Eventuelle bivirkninger, som for eksempel på operatørens hender, pasientens hørsel og på fyllingsmaterialer og aktuelle kontraindikasjoner er også beskrevet.

I tillegg omhandler boken riktig og systematisk bruk av ultralydinstrumenter, samt forslag til forskjellige spisser avhengig av hvilket område/hvor dype lommer som skal behandles. Utvikling av nye bruksområder for ultralyd, og andre bruksområder enn periodonti, behandling, dvs. endodontisk behandling, blir også kommentert. Til slutt kommer en konklusjon, samt referanser.

Dette er en uinnbundet bok i lite format med mange fine illustrasjoner. Den er lettlest og et hendig lite «oppslagsverk» for den som vil sette seg inn i behandling ved hjelp av ultralyd. Med andre ord: Dette er en grei liten «håndbok» for personer som ønsker å vite mer om ultralydinstrumenter; både teknikken og effekten av disse instrumentene.

Anne MereteAass 

Paris: Quintessence International; 2007. 80 sider, 41 figurer, 5 tabeller, 2 informasjonsbokser. ISBN 978-2-912550-51-4