§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Har tannhelsesekretæren krav på å fortsette hos ny tannlege?

Spørsmål: Jeg har det siste år unnlatt å ta inn nye pasienter og tar sikte på å avslutte min virksomhet ved årsskiftet. Jeg har nå kontakt med en tannlege som er interessert i å leie lokalene og kjøpe noe av utstyret mitt etter takst. Spørsmålet er om min tannhelsesekretær har krav på å fortsette i stilling hos den nye tannlegen.

Svar: Det er bare når en virksomhet overdras til en ny eier at ansettelsesforholdet opprettholdes. Med overdragelse menes «overføring av en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen». I utgangspunktet kan det tenkes vanskelige grensespørsmål når deler av virksomhet selges/fortsetter. I dette tilfellet synes det klart at ansettelsesforholdet ikke overføres til den nye tannlegen med mindre partene er enige om det. Vedkommende har kjøpt utstyr og inngått leieavtale med gårdeier. Ingen av tidligere tannleges pasienter overtas av den nye. Du bør derfor si opp tannhelsesekretæren i god tid før virksomheten nedlegges.