Ankefrist og gebyr

Ankenemnda kommenterer

Når det gjelder reglene om ankefrist til Ankenemnda og erleggelse av gebyr foreligger tydeligvis behov for utdypende informasjon. Ankefristen er satt så kort som 14 dager, fordi det for en pasient som har fått medhold, er viktig at saken får en rask avklaring. Det sier seg selv at pasienter som benytter klagenemndene og får medhold, ikke må oppleve at tannlegen ikke gjør opp for seg eller trenerer saken. Det vil være med på bringe systemet i miskreditt og svekke tilbudet.

Fristen er inntatt i reglene for lokalforeningens klagenemnder, og klagenemndene bør gjøre oppmerksom på den når tannlegen ikke får medhold.

Hensikten med bestemmelsen om innbetaling av et gebyr er å forbygge at tannlegen ikke automatisk anker avgjørelsen fra klagenemnda når denne går tannlegen imot. I utgangspunktet skal tannlegen være villig til å akseptere avgjørelsen selv om vedkommende måtte være uenig i resultatet. Det er kun som en sikkerhetsventil at ankeadgangen er opprettet.

I praksis har ankenemnda tilbakeført gebyret også når tannlegen ikke har fått medhold i ankesaken, men dette er opp til nemndas skjønn.

Det er riktig at det er stor forskjell på klagerens og innklagedes rettigheter i disse saker. En pasient som er misfornøyd med klagenemndas avgjørelse kan bringe saken inn for domstolene, mens tannlegen i utgangspunktet skal følge avgjørelsen.

Klagesystemet er vedtatt av representantskapet og forslag til endringer i systemet må derfor forelegges representantskapet.

Knut S.Kjølstad 

advokat, NTF