Røyken tar pusten fra deg

Årets tobakkskampanje fra helsemyndighetene ble lansert 2. januar. I tre filmsnutter som skal vises jevnlig i seks uker på kino, TV2, TVNorge og TV3, i tillegg til en radioversjon som skal gå i tre uker på Kanal24 og P4, forteller alvorlig syke personer om hvordan det er å leve med sykdommen kols. Deres historier skal få nordmenn til å stumpe røyken, og helsemyndighetene vil frem med budskapet om at helsegevinsten ved dette er stor. I kampanjen forteller Morten, Eva og Per om de medisinske sidene ved kols, og om å bli isolert og de psykiske plagene som følger sykdommen.

Over 200 000 mennesker lever med kols i Norge i dag og rundt 1 200 – 1 400 dør årlig av sykdommen, mens det totale antallet som dør av røyking hvert år er 6 400, ifølge Sosial- og helsedirektoratet. Mange har ikke hørt om kols, og flere er ikke klar over at de har sykdommen selv. Den er mye mindre kjent enn de andre store røykrelaterte sykdommene kreft og hjerte- og karsykdommer. Et av delmålene med kampanjen er å gjøre diagnosen kols mer kjent. Et annet delmål er å nå de yngste potensielle røykerne.

Kampanjen blir annonsert på flere nettsteder og i ukeblader, der det også er fastlimt en brosjyre om røykeslutt og fakta om kols. Brosjyren er dessuten sendt ut til alle fastleger og tannleger.