Pedodonti

Ingegerd Mejàre, Thomas Modéer og Svante Twetman:

Dette er primært en lærebok for tannpleierstudenter, men den kan med fordel også leses av tannpleiere og tannleger som ønsker å friske opp sine kunnskaper i pedodonti. Tannhelsesekretærer vil også ha nytte av den.

Bokens tema er diagnostiske og forebyggende strategier ved behandling av barn og ungdom. Den vektlegger forskningsbasert kunnskap samtidig som den systematiserer klinisk kunnskap og erfaring. Innholdet presenteres i et aldersperspektiv og er delt i tre kapitler; førskolebarn, skolebarn og tenåringer. Hensikten med denne oppdelingen er å gi en forståelse for at både forebyggende og terapeutisk behandling må tilpasses alder. I tillegg innledes det med et kapittel om evidensbasert tannhelsetjeneste, helseøkonomi og risikobedømming, og et siste kapittel omhandler barn og unge med kronisk sykdom og funksjonshemninger. Hver av bokens fem kapitler etterfølges av korte referanselister, og et stikkordsregister på slutten gjør den lett å finne frem i. Den er rikt illustrert, hovedsakelig med kliniske bilder.

Det er aktive forskere som har lang erfaring i å undervise i fagområdet pedodonti som har skrevet boken. Den er på svensk, men den er lettlest og innholdet er oppdatert og relevant for norske forhold. Boken er pensum for tannpleierstudenter ved Det odontologiske fakultet i Oslo og kan anbefales til alle som er interessert i barnetannpleie.

Nina J.Wang 

Stockholm: Förlagshuset Gothia; 2005. ISBN 91 – 7205 – 450 – 6. 108 sider.