Treatment planning for the developing dentition

Helen Rodd and Alyson Wray:

Boken gir en oversikt over prinsipper for planlegging av tannbehandling av barn. Forfatternes målgruppe er tannleger og hensikten er å gi leseren forståelse for viktigheten av planlegging basert på et helhetssyn på barnet som ivaretar hensynet til vekst og utvikling både psykisk og fysisk, og inkorporer et langtidsperspektiv.

Bokens innhold presenteres i seks kapitler. Første kapittel beskriver barnets første besøk hos tannlege og gir en detaljert innføring i informasjonsinnsamling og undersøkelse. Kapittel 2 omhandler interseptiv ortodontisk behandling med oversikt over okklusjonsavvik og vurdering av behov for henvisning til spesialist. Kapittel 3 gir en oversikt over forebyggende behandlinger som er aktuelle for unge pasienter og kapittel 4 beskriver restorative behandlingsmetoder som kan overveies hos barn. Kapittel 5 beskriver akuttbehandling og de vanligste årsakene til akutte orale problemer hos barn. Boken avsluttes med et kort kapittel om kontrollintervaller hos barn.

Boken er illustrert med kliniske bilder, og teksten er oppdelt i hovedpunkter og systematisert i oversiktlige tabeller. Det er korte referanselister etter hvert kapittel og et stikkordsregister i slutten av boken. Den er skrevet på engelsk, men den er lettlest og store deler av innholdet er relevant for norske forhold. Fortfatterne er fra Storbritannia, og innholdet og vurderingene er noe preget av deres kultur, lovverk og tradisjon. Boken er av interesse for tannleger som er opptatt av barnetannpleie, den presenterer nyttig og klinisk relevant informasjon på en oversiktlig og forståelig måte.

Nina J.Wang 

London: Quintessence Publishing Co. Inc.; 2006. ISBN 1 – 85097 – 081 – 5. 140 sider.