To systematiske oversikter fra Cochrane-biblioteket

Cochrane-biblioteket er gratis tilgjengelig fra norske datamaskiner (se Tidende nr 13/2005). På nettstedet finnes det nå to systematiske oversikter som gjelder oralmedisinske problemstillinger. Den ene dreier seg om «brennende munn syndrom» («burning mouth syndrome – BMS) og den andre om intervensjoner for å behandle orale leukoplakier.

Oversikten som gjelder BMS inkluderer ni ulike studier der det er brukt forskjellige tilnærminger (1). Det omfatter bruk av antidepressiva, smertestillende midler, hormonbehandling, antikonvulsiva, bruk av kosttilskuddet alfa lipoidsyre, samt kognitiv atferdsterapi. Ingen av metodene ga tydelig behandlingsutslag, men – som forfatterne påpeker – det betyr ikke nødvendigvis at terapiformene ikke virker, men at svakheter i utformingen av studiene gjør det vanskelig å påvise sikker effekt.

Orale leukoplakier er en relativt vanlig tilstand der en liten, men bekymringsfull andel utvikler seg til kreft (2). Det er viktig å kunne forhindre at det skjer. Ut fra i alt 19 kontrollerte studier vurderte forfatterne 7 studier der det var brukt lokal eller systemisk behandling med bleomycin (et cytostatikum), te-ekstrakter, beta-karoten, vitamin A eller retinoider. I følge forfatterne er det et stort savn at det ikke finnes studier som vurderer effekten av kirurgisk intervensjon. Konklusjonen i rapporten er at behandlingsformene kan gjøre at lesjonene går tilbake, men at det ikke er mulig å vise at faren for malign utvikling er redusert.

Referanser

  • 1. Zakrzewska JM, Forssell H, Glenny AM. Interventions for the treatment of burning mouth syndrome. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 1.

  • 2. Lodi G, Sardella A, Bez C, Demarosi F, Carrassi A. Interventions for treating oral leukoplakia. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2004, Issue 3.

Finnes via www.cochrane.no

Nils RoarGjerdet