Tenner på trygd

Salen var stappfull og temperaturnivået temmelig høyt, men de aller fleste deltakerne holdt ut til siste slutt mens Sissel Heggdalsvik loste forsamlingen gjennom trygdereglenes jungel på årets landsmøte. Hun foretok en systematisk gjennomgang av regelverket, med mange praktiske tips. Og for den som trenger å friske opp kunnskapen, er det beste tipset å benytte NTFs nettsted som nylig har fått en ny «knapp»: Hvordan fylle ut skjema?

Foredragsholder Sissel Heggdalsvik, rådgivende tannlege i Møre og Romsdal, i samtale med to kolleger: Ole Skogedal rådgivende i Akershus (t. v.) og nytilsatt overtannlege i Rikstrygdeverket, Per Lüdemann.

Sissel Heggdalsvik er spesialist i oral kirurgi og oral medisin og har vært rådgivende tannlege for trygdekontorene i Møre og Romsdal to dager per uke i åtte år. – Det er to grunner til at jeg har sagt ja til å holde dette foredraget: For det første ønsker jeg å bidra til formidling av kunnskap om trygdens regelverk som er ganske komplisert og detaljert, og for det andre tror jeg det kan bidra til å senke konfliktnivået, sa hun innledningsvis og medga at det lett oppstår konflikter mellom praktiserende tannleger og de rådgivende som skal påse at søknader og innsendte regninger er basert på gjeldende regler.

I løpet av de siste tre år er trygdemidler til tannbehandling mer enn fordoblet. I 2002 ble det brukt 365 millioner kroner, og i år ligger det an til et forbruk på 800 millioner. Dette skyldes både at refusjonstakstene ble tidoblet i 2003, at det er innført stønad til rehabilitering etter tap av tenner på grunn av periodontitt, og at tannlegene i større grad enn tidligere benytter trygdeordningene.

Endringer siste år

Hun fortalte at det har skjedd noen viktige endringer av regelverket i løpet av året: Det stilles ikke lenger noe krav om at pasienten skal ha gjennomgått systematisk periodontal behandling før stønad til rehabilitering utløses. Det vil si at en pasient som melder seg med en tann som er moden for ekstraksjon på grunn av periodontitt, ikke må gjennomgå en runde med unødvendig behandling for å få stønad. Videre er infeksjonsforebyggende behandling, kreft i munnhulen og implantatbehandling flyttet fra bidrag (§ 5 – 22) til stønad (§ 5 – 6). Munntørrhet som følge av behandling av kreft andre steder enn i munnhulen er inkludert i ervervede lidelser som kan gi rett til bidrag (§5 – 22 b), og det er innført en takst for rapportering til Bivirkningsgruppen.

I kjeveortopedien er det skjedd at man fikk utvidet fristen for overgangsordning fra det tidligere kostnadsoverslaget til stykkpristakstsystem for de enkelte arbeidsoperasjoner (800-takstene). Samtidig er det gjort endringer i kjeveortopedenes anledning til å delegere arbeidsoppgaver til hjelpepersonell for trygdens regning.

Hjelp å få

Heggdalsvik hadde forståelse for at tannleger synes det er vanskelig å forholde seg til trygden og holde styr på hva som skal gjøres når i det enkelte pasienttilfelle. På den annen side opplever både hun og de andre rådgivende tannlegene, at tannleger sender inn svært mangelfulle søknader og regninger, hvor nødvendig dokumentasjon mangler. Men nå er det hjelp å få: Hun anbefalte både trygdeetatens og NTFs nettsteder og baserte forelesningen sin på bruk av www.tannlegeforeningen.no Hun viste hvordan man kan gå inn på nettstedet og finne både regelverk og tilhørende skjema for de forskjellige typer behandling.

Gode råd

Sissel Heggdalsvik oppsummerte sine råd som følger: Sjekk forskrift eventuelt rundskriv for å finne den rette bestemmelsen. Bruk RTVs søknadsskjema og fyll det ut riktig. Bruk RTVs regninger og trygdens honorar- og refusjonssatser. Sørg for at alle vedlegg er med. Involver pasienten. Inngå avtale om direkte oppgjør, og ta eventuelt kontakt med trygdekontoret og rådgivende tannlege hvis det er noe du lurer på.

– Jeg vil anbefale å sende med kliniske foto som dokumentasjon, selv om det ikke er noe krav fra trygden, men da må bildet dokumentere det man søker om, sa hun og viste et bilde der det ble søkt om bidrag på grunn av munntørrhet og hvor bildet viste rikelig med spytt.

Hun sa også at mye av arbeidet med trygdesøknader, og i hvert fall regninger, er det svært hensiktsmessig å overlate til tannhelsesekretæren. – Sørg for at sekretærene blir godt skolerte i trygdens regelverk. En tannhelsesekretær med slik kompetanse er «gull verdt». Jeg tar gjerne en runde med sekretærene ved en senere anledning, la hun til.

Forenkling?

For den som fortsatt synes at trygdereglene er vanskelige å sette seg inn i – og ikke minst praktisere – det er lys i tunnelen. Heggdalsvik fortalte at det for tiden pågår et arbeid i RTV med å forenkle regelverket, og at dette trolig vil føre til at bidrag fjernes og at all stønad til tannbehandling blir i form av pliktmessige ytelser i henhold til § 5 – 6. Denne endringen vil komme i løpet av 2006, mente hun.

Tekst og foto:
ReidunStenvik