NTF – også spesialistenes forening?

Tannhelseutvalgets innstilling er ute på høring, og NTFs hovedstyre har sendt sine foreløpige vurderinger og standpunkter videre på en intern høringsrunde. I hvert fall for en spesialist er det her overraskelser:

Pkt. 9: Hovedstyret er prinsipiell motstander av faste priser/maksimalpriser, men tilhenger av at det innføres for trygdefinansiert behandling, noe som vil ramme spesialistene hardest.

Pkt. 12: Hovedstyret er prinsipiell motstander av etableringskontroll, men tilhenger av at det innføres for spesialistene. (Det er i tillegg utrolig at hovedstyret ennå ikke har fått med seg at spredningen av kjeveortopeder er god og har vært det i mange, mange år!!)

Det eneste som synes å bekymre hovedstyret, er at dersom disse to punktene innføres for spesialistene, kan det gjøre det enklere for myndighetene å innføre dem for alle på et seinere tidspunkt!

Som privatpraktiserende spesialist i snart 30 år, kan jeg forsikre hovedstyret om at spesialistene har samme holdning til de to punktene ovenfor som alle andre private tannleger, og at det vil skape de samme problemer for oss som for dem. Det er ingen grunn til å tvile på at den interne høringen vil bekrefte dette. Jeg regner med at hovedstyret forstår hva hensikten med interne høringer er, og at de vil ta inn over seg at NTF også er spesialistenes interesseorganisasjon. I forhold som primært berører spesialistene må det være en selvfølge at NTF kjemper for deres interesser.

Hovedstyret er delt i et flertall og et mindretall på de to punktene. Jeg vet ikke hvem som hører til hvor, men jeg regner med at presidenten uansett gjør det klart for alle medlemmene i hovedstyret at også spesialistene er NTF-medlemmer, og at deres interesser er NTFs ansvar.

Uansett virker hovedstyrets foreløpige standpunkt kortsiktig og lite gjennomtenkt. Hvem vil vel gi seg i kast med en 3-årig spesialistutdanning bare for å få adgang til et lukket arbeidsmarked med full pris- og etableringskontroll? Særlig hvis resten av tannlegestanden fortsatt kan operere fritt, blir det nok ikke så mange.

Hovedstyret bør derfor tenke gjennom hva deres forslag vil bety for rekrutteringen av spesialister på sikt. For dette er ikke bare av interesse for dagens spesialister, men for alle nåværende og framtidige kolleger som vil vurdere spesialistutdanning.

Tor E.Torbjørnsen 

spesialist i kjeveortopedi

Adresse: Strandg. 44, 6150 Ørsta