Nå holder det

Ellen BeateDyvi 

Ansvarlig redaktør

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Noen ganger vet jeg ikke hva jeg skal si. Og dette er en sånn gang.

Det skal handle om sommer og ferie og fritid. Sårt tiltrengt, for all del. Og dypt urettferdig – at noen av oss bare kan ta ferie, mens andre står i sitt livs verste mareritt, for å si det mildt, uten sjanse til å komme unna. Det er mange som trenger å få fri nå. Det holder nå!

Likevel går det videre, sin skjeve gang.

Sommeren og sommerferien er viktig for oss nordmenn. Og vi gjør det på hver vår måte. Noen vil ha alt planlagt fra ende til annen, mens andre helst vil ta det som det kommer. Noen reiser hit og dit og gjør mange ting, og andre vil bare rusle rundt der de er, og ta livet helt med ro.

For mange er ferie å kunne være på hytta, enten den er på fjellet, ved sjøen eller i skogen. Noen går fra hytte til hytte, som eies av Turistforeningen. Mange vil være på sjøen hele sommeren. Noen skal ha seil, mens andre vil ha motorbåt. Noen padler i kano på en innsjø, mens en annen padler havkajakk.

Noen priser seg lykkelige over at de ikke eier hverken hytte eller båt, og setter seg på første fly, og drar så langt som mulig, eller litt kortere. Til en strand eller til en storby. Noen drar til det samme stedet år etter år, andre vil alltid oppleve noe annet og helst noe nytt hver gang de reiser.

Noen gleder seg til å lese mange bøker, eller høre alle podkastene som det ikke er blitt tid til før. En vil helst sove så mye som mulig, en annen vil male bilder, og en vil gjøre yoga. En fjerde vil bare fiske. Noen skal pusse opp hjemme, og noen skal sykle. Noen skal bo på hotell, og noen skal bo i telt. En har campingvogn, og en annen har fått seg bobil.

I ferien skal vi helst gjøre som vi vil. Kunsten er å klare nettopp det, samtidig som de rundt oss også har det bra. Får du til det innimellom, er du god.

Uansett hvor vi er, er vi muligens omgitt av våre nærmeste, mer enn til vanlig. Hvis vi da ikke savner noen å være nær. Eller kanskje vi har det fint på egen hånd.

Sjansen er uansett til stede for at vi har tid til å kjenne etter, og finne ut mer om hvordan vi har det – med oss selv og hverandre. Ferie og tid sammen, eller alene, kan være vanskelig. Og det kan være veldig fint. Sånn er det bare.

Og heldigvis trenger en ikke kjenne etter hele tiden. Det går an å ta seg til noe.

I dette sommernummeret skal vi møte en håndfull tannleger som forteller hva de driver med, ved siden av å være tannlege. Noen har vi oppsøkt, andre har bidratt på eget initiativ. Vi i redaksjonen sier tusen takk til alle som har levert tekst og bilder, og alle som har stilt opp til intervju. Uten disse bidragene hadde det ikke blitt noe sommer­nummer.

For de som lengter etter ferie hele året er ventetiden endelig over, for dem som lengter etter hverdag så lenge ferien varer, begynner ventetiden nå. Meget er forskjellig, og det synes ikke nødvendigvis utenpå. Det kan vi tenke litt på.

Mange vil ha sol når det er sommer. Det kommer. Regnet også. Været skifter. Det gjør livet også, og verden. Vi håper. Det holder nå.