Tilbakeblikk

1924

«Mænds arbeide – mænds ansvar – mænds ære

Under ovenstaaende titel har forhenværende præsident i N.T.F. hr. Holmboe-Henrichsen i «Tidende»s januarhefte en længere redegjørelse til Den norske tandlægeforening i anledning av at han paa siste generalforsamling paa mit forslag blev kastet som præsident. Alle de insinuationer som han kommer med overfor mig skal jeg ikke hefte mig ved; de gavner saavist ikke standens «ære» ...

Jeg forstaar forresten hr. Holmboe-Henrichsen og undskylder ham. Han rider en kjephest og vi vet alle hvor vanskelig det kan være at komme av, og jeg er forberedt paa at han kommer til at fortsætte ridtet til sin dødsdag. ...

Hr. Holmboe-Henrichsen kan ikke forstaa eller anerkjende den utvikling tandlægefaget og standen har gjennemgaat i vort land. Den ribbete skrot han forespeiler os er ikke hvad vi ønsker at kalde «norsk tandlæge».

Fra Tidende nr. 3, februar, 1924

1974

Fluorholdig tannpasta bør oppmuntres

«I Norge markedsføres det i dag syv fluorholdige tannpastaer. I den første artikkelen er disse tannpastaer kort omtalt med henblikk på deres kjemiske egenskaper og fordelingen av fluor i tannpastasystemer.

I denne andre artikkel er virkningsmekanismene av tannpastafluor omtalt.

Bruk av fluorholdig tannpasta burde oppmuntres i langt større grad enn tilfelle er i dag. Alle fluorholdige tannpastaer synes å være akseptable som kariostatiske midler, muligens med en viss reservasjon for Bofors. Kliniske iakttagelser og fysikalskkjemiske overveielser antyder at sure tannpastaer kan by på fordeler.

Markedsføringen av fluorholdig tannpasta, og i en viss utstrekning også vanlig tannpasta, er i Norge overvåket av spesialitetskontrollen. Det er pekt på enkelte ulemper som følger av at odontologisk ekspertise ikke deltar direkte i kontroll-virksomheten.»

Fra artikkelen «Fluorholdige tannpastaer på det norske marked», Tidende nr. 2, februar, 1974

2014

Nytt om Legelisten.no

«Etter seks år med gjentatte advarsler fra Helsetilsynet, ble tannlegen fratatt autorisasjonen i mai 2013. Først etter et besøk på Legelisten.no tidligere denne måneden, oppdaget en av pasientene forholdet.

På nettsiden Legelisten.no kan du sjekke hvilke leger og tannleger som får god eller dårlig omtale av sine pasienter. Nytt av året er at man også kan se hvem som har fått advarsler og andre reaksjoner fra Statens helsetilsyn.

– Jeg gikk inn på Legelisten.no for å skrive hvor godt fornøyd jeg var med tannlegen, og ble veldig overrasket da jeg leste at han manglet autorisasjon, uttaler en tidligere pasient av Vestfold-tannlegen til NRK på nett.

Til tross for at autorisasjonen var inndratt for over sju måneder siden, fortsatte tannlegen å motta pasienter som før.»

Fra artikkelen «På en skala fra en til fem», Tidende nr. 2, februar, 2014