Kongens fortjenstmedalje til Sigrid Ingeborg Kvaal

Foto: Frederik Pedersen, UiO.

Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, ID-gruppen i Kripos og den internasjonale rettsodontologiforeningen IOFOS søkte om tildeling av Kongens fortjenstmedalje til Sigrid Ingeborg Kvaal. Oslos ordfører, Marianne Borgen, overrakte diplom og medalje i Oslo rådhus i juni 2023. Kongens fortjenstmedalje innebærer også audiens hos Kongen, ved en senere anledning.

Etter en lang arbeidskarriere i tverrsnittet mellom odontologi og rettsmedisin gikk Sigrid Kvaal av med alderspensjon høsten 2021. Sigrid Kvaal er en av de som har betydd mest for utviklingen av faget rettsodontologi i Norge, heter det i begrunnelsen for tildelingen av Kongens fortjenstmedalje.

Kvaal ble ferdigutdannet tannlege i 1978 og har arbeidet med rettodontologiske spørsmål siden 1987. Rettsodontologi er anvendelse av odontologisk kompetanse i rettens tjeneste. Fagområdet har nær tilknytning til kriminalteknikk, jus og rettsmedisin og innbefatter identifiseringsoppdrag, aldersestimeringer, vurdering av tannspor og oppdrag som sakkyndig fagperson.