Mai med alt sitt innhold

Ellen BeateDyvi 

Ansvarlig redaktør

Foto: Kristin Aafløy Opdan.

Det er mai. Det er iskaldt her i byen akkurat nå. Det har nettopp falt snø, som ble borte like fort – og det våres.

Vi fikk lyst til å ha en god gammeldags eller real mai-illustrasjon på forsiden denne gangen. Ikke fordi det ikke er nok å ta av i innholdet, som vi vanligvis gjør når vi velger stikkord til illustratøren som lager Tidendes forsider.

Noen ganger er det helt enkelt på sin plass bare å feire det som er å feire, akkurat her og nå. Og la alt annet ligge – en liten stund i hvert fall.

Noen ganger er det helt enkelt på sin plass å bare feire det som er å feire, akkurat her og nå. Og la alt annet ligge – en liten stund i hvert fall. Og i mai er det nok å feire, eller feriere. 1. mai, 17. mai, Kristi himmelfartsdag, russetid, konfirmasjon, gode lønnsforhandlinger, pinse.. og kanskje enda mer, som jeg ikke kommer på – og ikke minst at det er vår og at det blir grønt og skjønt.

Tilbake til Tidendes innhold, som ikke synes på forsiden, men ikke desto mindre på innsiden.

Vi kan tilby to gode vitenskapelige artikler. Den ene beskriver et kasus med omfattende vevsskade i forbindelse med endodontisk behandling, sett i sammenheng med ekstrudert ubufret natriumhypokloritt. Den andre tar for seg utviklingen i sammensetningen av pasienter som henvises til spesialist i periodonti fra 2003 til 2018, som viser seg å være lik eller samsvare med funn i andre land.

Under aktuelt fag får vi vite at de mest brukte komposittene på det norske markedet ikke oppfyller alle formelle krav i ISO-standarden. Dette sier ikke noe om kvaliteten, nødvendigvis og innebærer heller ikke nødvendigvis noen sikkerhetsrisiko for hverken pasient eller behandler.

Skulle tro fagstoffet kan være både nytt og nyttig for leserne, også denne gangen.

Vi presenterer også ikke mindre enn tre doktogradsarbeider under fagstoffvignetten, i tillegg til et intervju under Aktuelt, med en fjerde kandidat som nylig har avlagt graden.

Tidende har også besøkt den store dental­messen International Dental Show (IDS) i Køln, og bringer en billedreportasje derfra, som viser og beskriver trender og nyheter på utstyrsfronten.

Når det gjelder lønnsoppgjørene som alltid, i større eller mindre grad, preger våren og mai måned har vi fått med oss at de er i havn i enkelte deler av norsk arbeidsliv, og i de store tariffområdene. For tannlegene og Akademikerne har de ikke startet ennå. Derfor heter det at «lønnsoppgjørene 2023 er i gang» når NTFs forhandlingssjef omtaler årets oppgjør under Arbeidsliv i foreningens seksjon av Tidende.

Tidende er sammensatt, som det pleier. Og har mer enn det som er nevnt. Bla opp og se selv.

Mai er her. Med mer enn nok å lese. Mer enn nok å feire, kanskje. Og mer enn nok av andre ting.