God jul

HemingOlsen-Bergem 

President i Tannlegeforeningen

Foto: Kristin Aksnes.

Det nærmer seg jul. En tid for glede og samvær og ro, sammen med mennesker som du er glad i. I år er denne tiden utfordrende for mange. Vi har mennesker rundt oss som er rammet av krig. Mennesker i vårt nærmiljø og våre kollegaer kjenner på økonomiske utfordringer, ensomhet og sorg. Alle slike følelser og bekymringer forsterkes nå når vi går mot jul. Det må vi ta på alvor og være medmennesker som ser, lytter og bryr oss. Det nytter å stoppe opp og bruke litt av sin tid på andre.

Vi tannleger er heldige som får møte så mange mennesker i jobben vår. Vi har høy tillit i befolkningen, og vi har stor yrkesstolthet. De aller fleste av oss har pasientens beste som rettesnor for den behandlingen vi utfører. Vi yter nødvendig helsehjelp og har svært høy kvalitet på det vi gjør, helt uavhengig av organisering og inntjeningspotensial. Vi gjør det med en profesjonell innstilling, vi gjør det med omsorg og empati og vi gjør det med et smil. Vi er medmennesker og omsorgspersoner også på jobb. Jeg har møtt så mange tannleger, tannpleiere og tannhelsesekretærer i mine år i yrket. Det er møtene med disse som gjør at jeg kan si dette med sikkerhet. Det er som jeg sa i åpningstalen på landsmøtet: Vi får alt til å fungere. Ikke på grunn av systemet. På grunn av dere.

Det nærmer seg snart slutten på mine to år som president for Den norske tannlegeforening. Det har vært de to mest spennende og utfordrende årene i mitt liv. Det har vært veldig lærerikt, og det har tatt meg med inn i komplekse problemstillinger og til områder hvor jeg ellers aldri ville vært. Jeg er glad jeg har gode mennesker rundt meg. Mennesker som utfordrer, lærer bort, informerer, støtter og lytter. Jeg opplever det som et stort privilegium å få være sammen med dere alle. Selvsagt sekretariatet og hovedstyret og alle de tillitsvalgte, men også alle dere andre munnhelsearbeidere, dere i andre foreninger og profesjoner, universitetsfolk, mine Akademikerne-venner og forsvarsvenner, brukere og pasienter, politikere og alle dere som mener at munnhelse er en viktig og naturlig del av kroppen. Jeg har lært så mye.

Jeg setter på årets juleplate og ønsker dere alle den beste jul dere kan få.

Studentene imponerer meg stadig og fortjener et eget avsnitt. For en entusiasme og glød! Det er virkelig inspirerende å arbeide sammen med unge mennesker som ønsker å være med på å bygge sin egen fremtid. Det må dere fortsette med! Dere er viktige, og meningene deres er viktige. Det er dere som er fremtiden.

Også på landsmøtet imponerte studentene meg veldig. Masteroppgavene som ble presentert, var på et svært høyt nivå, og det samme var presentasjonene. Takk til alle studentene, til veilederne og til institusjonene dere kom fra. Universitetene har all grunn til å være stolt av sine studenter.

Når jeg nå nevner landsmøtet så vil jeg også benytte anledningen til å takke alle foredragsholdere for svært god innsats. Dere holder et høyt internasjonalt nivå, og jeg setter svært stort pris på at dere deler kunnskapen deres med alle NTFs medlemmer. Takk!

Leverandørene fortjener også en stor takk. Utvikling og produksjon av nye produkter driver faget vårt videre. Dette bør styrkes, og kanskje burde man også se et enda tettere samarbeid mellom industri og forskning ved universitet og kompetansesentre. Leverandørene er også en svært viktig brikke i både bærekraftutviklingen og beredskapsutviklingen. Begge disse områdene må styrkes og forbedres, noe som krever tett samarbeid.

I skrivende stund nærmer representantskapsmøtet seg. Igjen samles tillitsvalgte tannleger fra hele landet for å debattere, utvikle politikk og ta kloke beslutninger om retningen for NTFs arbeid de kommende årene. Jeg våger å påstå at dette i år er viktigere enn noen gang. Hovedstyret løfter frem saker som setter en kurs for politikken til NTF. Hvor skal vi gå, og hvem skal gå foran? Det er store og vanskelige spørsmål som vi må forholde oss aktivt til. Neste år skal det regjeringsoppnevnte Tannhelseutvalget legge frem sin rapport i form av en NOU – en norsk offentlig utredning. Det blir derfor et svært spennende år. Vil vi få små endringer i den hverdagen vi kjenner så godt? Vil vi oppleve at det trinnvis utvikles en helt ny tannhelsetjeneste som innebærer store endringer for hver enkelt av oss? Vår helsetjeneste er allerede i endring. Mye er politikerstyrt. Nå intensiveres påvirkningsarbeidet i NTF. Vi vil forme vår egen helsetjeneste, til det beste for munnhelsearbeideren og til det beste for pasienten.

Men før og mellom alt dette skal vi også ta oss tid både til oppmerksomt å hvile ut og til å være aktivt til stede for andre som trenger oss. Jeg setter på årets juleplate og ønsker dere alle den beste jul dere kan få. Ta vare på hverandre.