Tidendes pris for beste oversiktsartikkel

Vegard Berg Vårum mottok prisen for beste oversiktsartikkel av Tidendes redaktør Ellen Beate Dyvi.

Foto: Andres Vargas.

Under åpningen av NTFs landsmøte 2. november ble prisen for beste oversiktsartikkel som er publisert i Tidende den siste toårsperioden delt ut.

Prisen gikk til artikkelen Uønskede effekter ved kjeveortopediske retainere. En systematisk litteraturoversikt og kliniske sjekkpunkter for allmenntannlegen, som ble publisert i Tidende nr. 12, 2021. Forfatterne er Vegard Berg Vårum, Maria Mavragani, Marit Slåttelid Skeie, Sindre André Pedersen, Abhijit Sen.

Juryen har vært Tidendes redaksjonskomité, som er: tannlege Odd Bjørn Lutnæs, Sør-Trøndelag tannlegeforening, tannlege Anders Godberg, Østfold tannlegeforening, professor Kristin S. Klock, Bergen tannlegeforening, førsteamanuensis Anne Rønneberg, Oslo tannlegeforening, og professor Malin V. Jonsson, Bergen tannlegeforening.

Om vinnerartikkelen sier juryen: Artikkelen er original i Tidende, noe som har vært tungtveiende i denne sammenhengen. Den tar opp problemstillinger mange ikke er klar over: Opp mot 50 prosent av alle norske barn får en eller annen form for kjeveortopedisk behandling, så dette er et viktig tema som gjelder mange pasienter.

Artikkelen er aktuell for både tannleger og tannpleiere og belyser viktigheten av å følge med på hva som skjer i munnhulen, med regelmessige sjekkpunkter og kontroller. Artikkelen har godt norsk fagspråk, fine illustrasjoner og relevante kliniske anbefalinger.

Artikkelen er basert på en omarbeidet masteroppgave i odontologi og er et godt eksempel for odontologi- og tannpleierstudenter da den tydelig viser at masteroppgavene ved lærestedene kan være faglig relevante.

Vegard Berg Vårum mottok prisen på vegne av alle forfatterne.