Filmer om tannbehandlingsangst

Prosjektet Tenner, skam og angst har laget over 40 filmer som kan være til hjelp for den som gruer seg til tannlegebesøk.

En av fem nordmenn vegrer seg for å gå til tannlegen. Nå har utviklingsprosjektet «Tenner, skam og angst» produsert og publisert over 40 korte filmer som kan være til hjelp for den som gruer seg til tannlegebesøket.

Målet med filmene er å gjøre det enklere å oppsøke tannlege eller tannpleier og ivareta god munnhelse. Filmene kan også være nyttig faglig påfyll for tannbehandlere.

Hele filmarkivet er tilgjengelig på www.tooinfo.no. De 42 filmene omfatter både informasjonsfilmer for dem som sliter med tannbehandlingsangst og instruksjonsvideoer om tilrettelagt tannbehandling rettet mot tannhelsepersonell.

Filmene viser hva som skjer på tannklinikken og hvordan tannklinikken kan tilrettelegge for pasienten. En av filmene viser blant annet hvordan pasienten kan be tannlegen om pause.

– Overraskende mange er ikke klar over at de kan bruke stoppesignal hos tannlegen. Å kjenne til dette er god folkeopplysning, og kan senke terskelen til å oppsøke tannbehandling, sier Lena Myran, psykologspesialist og prosjektleder ved Kompetansesenteret Tannhelse Midt (TkMidt).

Hun viser til at redde pasienter ofte unngår tannbehandling og dermed har lite kjennskap til hvilke tilrettelegginger tannlegen faktisk kan tilby.

Filmenes bruksområder

Filmene er selvsagt ikke en erstatning for behandling, men ment som et ekstra hjelpemiddel.

Noen eksempler på bruk av filmer kan være før, under og etter/mellom pasientbehandlingene, som en del av pasientkommunikasjonen, på klinikkmøter og ved kurs- og kompetanseutvikling.

Filmene varer fra to til seks minutter, er gratis og kan benyttes av alle.

Siden filmene ble publisert oktober 2021 har prosjektet mottatt positive tilbakemeldinger fra pasienter og fra tann- og helse­personell.

«Så jeg er ikke alene!? Har man laget film så kan jeg ikke være alene om å ha det akkurat sånn som hun på filmen. Kjente meg veldig igjen!”.

Hvem står bak?

Filmene er utviklet av prosjektet Tenner, skam og angst ved TkMidt med hovedsamarbeidspartner Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst (TkØ). Innholdet er produsert og kvalitetssikret av tannhelsepersonell, psykologer og brukere. Produsent er To Sølvmynter Film. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam gjennom Rådet for psykisk helse.

Mer informasjon finnes på kompetansesentrenes nettsider. Kontaktpersoner: Prosjektleder Lena Myran, psykologspesialist og TOO-psykolog, TkMidt: lenmy@tkmidt.no Tlf: 469 16 130 og Vibeke Almaas, seniorrådgiver, TkØ: vibekeal@viken.no Tlf: 41129161