Rekordmange eldre har tatt influensavaksine

Foto: Yay Images.

Fire av ti har tatt vaksine mot influensa denne sesongen. Blant dem over 65 år er antallet nesten det dobbelte. Det kan komme godt med dersom en influensa­bølge er på vei, heter det i en presse­melding fra Apotekforeningen 23. mars.

I undersøkelsen gjennomført av Norstat, oppgir 75 prosent av de over 65 år at de har tatt vaksinen mot sesonginfluensa høsten 2021/vinter 2022. Ifølge FHI var vaksinasjonsdekningen blant personer over 65 år, 59 prosent i sesongen 2020/2021.

– Undersøkelsen viser at kvinner og de over 65 år er «flinkest» til å følge myndighetenes anbefaling om å ta influensavaksine hver sesong. Da er sannsynligheten for å bli alvorlig syk også redusert, spesielt hvis det kommer en influensabølge nå, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Fordi vi ikke har hatt en «vanlig» influensasesong der rundt 100 000 smittes årlig, er det lav immunitet i befolkningen.

– Det har vært en rolig influensasesong hittil, men nå viser rapportene fra Folkehelseinstituttet at flere laboratorieprøver slår ut på influensa, sier Andresen.

Kombinasjonen av lav immunitet i befolkningen og intensiteten i årets virusvariant skaper uro hos Folkehelseinstituttet (FHI), skriver nrk.no.

– Av denne grunnen er det derfor uro for at det neste influensautbruddet kan bli omfattende med mange syke, sier lege ved FHI, Trine Hessevik Paulsen, til nrk.no.

Ifølge Norstat-undersøkelsen oppgir flesteparten (45 prosent) at de har tatt influensavaksinen hos fastlegen sin eller på et legesenter. Rundt 1 av 4 har tatt influensavaksinen i regi av jobben (23 prosent), 16 prosent har tatt den på kommunens vaksinasjonssenter og 15 prosent oppgir at de har tatt influensavaksinen i et apotek.

Et representativt utvalg på 1017 personer er spurt, hvorav 229 var over 65 år. Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat, på oppdrag fra Apotekforeningen, i uke 9.