Vil ikke love mer til formidling

Foto: Yay Images.

Ekspertutvalg foreslår en egen indikator for formidling, men statsråd Ola Borten Moe er lunken.

– Hvis du er forsker. Skal det da være slik at siden du ikke får ekstra betalt for akkurat dette, er det ikke viktig, og jeg gidder ikke holde på med det? Det er ikke sånn. Det bør i hvert fall ikke være sånn, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) om formidlingsdelen av forskningen, da han 30. mars tok imot rapporten om akademisk ytringsfrihet,  NOU 2022: 2 (Norges offentlige utredninger), med undertittel: «God ytringskultur må bygges nedenfra, hver dag».

Ekspertgruppen mener at formidling i større grad må likestilles med de to andre samfunnsoppdragene, forskning og undervisning. Kierulf-utvalget mener at det må jobbes med god formidlingskultur ved utdanningsinstitusjonene, og foreslår en egen formidlingsindikator og lovfesting av opplæring i akademisk frihet.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp), er skeptisk til å sette inn tiltak for formidling.

– Det kan ikke være slik at hver gang noen skal gjøre det som egentlig er jobben deres, som man allerede får betalt for, skal en ha enda mer betalt for det, sier han til Khrono.

Moe uttrykker ellers at han liker rapporten:

– At verdier som ytringsfrihet betyr noe for oss er blitt veldig mye tydeligere de siste månedene. Nå er det krig i Europa igjen. Det er også en verdikrig. Det er kanskje lett å tenke at ytringsfrihet, menneskerettigheter, fred og frihet er en selvfølge. Ikke minst i et mett samfunn som vårt eget, men det er ikke det, sa han.