Spør advokaten

Reisekostnader ved ansettelsesintervju

Lin MuusBendiksen 

Spesialrådgiver i NTF

Jeg skal ansette en ny tannlege på klinikken min og har lyst ut den ledige stillingen. En av de mest aktuelle kandidatene er bosatt utenlands. Må jeg tilby meg å dekke hele eller deler av reisekostnadene i forbindelse med et mulig intervju? Kan dere fortelle meg om det er noen regler på området, eventuelt gi meg et råd om hvordan jeg bør opptre her.

Svar:

Det finnes ingen regler som gir arbeidssøkere rett til å få dekket utgifter til reise og eventuelt nødvendig opphold for å delta i et intervju.

Hvis arbeidsgiver er svært interessert i en bestemt søker, og er kjent med eller antar at søker neppe har anledning til å komme hvis ikke utgiftene blir dekket, kan det være lurt å strekke seg og betale søkerens utgifter eller tilby seg å bidra med deler av utgiftene.

Jeg vil tro at det er mer aktuelt for de fleste å åpne opp for at intervjuet kan gjennomføres digitalt, i hvert fall når det dreier seg om et førstegangsintervju. Det er ikke helt det samme som å møtes fysisk, men etter gjennomført førstegangsintervju vet du antakelig mer om det er aktuelt å gå videre med den aktuelle søkeren og kan vurdere spørsmålet om dekning av reisekostnader på nytt.

I utgangspunktet må altså en arbeidssøker som skal flytte over landegrensene selv bære byrdene ved ekstra utgifter og tidsbruk ved å stille på intervju i et annet land.

Bedrifter eller bransjer som ansetter mange utenlandske arbeidstakere har gjerne en fast praksis eller et reglement for reisekostnader i forbindelse med intervjuer.

Hvis dere velger å dekke reisekostnadene, er dette å anse som ansettelseskostnader for arbeidsgiver, og skattefritt for arbeidssøker.