Flere kvinner og stadig yngre tannleger i DOT

JohnFrammer 

Forhandlingssjef og advokat i NTF

Kvinneandelen I Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) øker fortsatt. Siden NTF startet med en årlig kartlegging av lønns- og arbeidsvilkår i DOT i 2012 har kvinneandelen økt fra om lag 65 prosent til om lag 80 prosent.

Vi ser også at tannlegene blir stadig yngre. I gruppene fra om lag 55 år og opp mot aldergrensene har andelen sunket markant.

Andelen kvinner i DOT er i 2022 oppe i hele 80 prosent, i enktelte fylker 90 prosent. Dette bekymrer.

«Alle» mener en jevn fordeling av kvinner og menn på arbeidsplassen er både ønskelig og bra. Derfor bør arbeidsgiverne i DOT ta rekruttering av menn til DOT på alvor. NTFs forhandlingssjef John Frammer mener at lønn er en av løsningene. Skal vi få mannen tilbake i DOT må lønningene økes og forskjellen mellom privat og offentlig sektor minskes.

Fra 49 år og oppover ser vi en tendens til at tannleger forlater offentlig sektor i større grad enn tidligere.

På bakgrunn av dette frykter Sentralt forhandlingsutvalgs leder, Farshad Alamdari, at både lønnsarbeidet og lønnsforhandlingene i årene fremover blir mer krevende dersom denne tendensen ikke snur eller sammensetningen endres. Han frykter også at det er for mange såkalte «flinke piker» som ikke i samme grad som menn er villig til å stå på krava.

Alamdari tror også at de unge tannlegene i alt for stor grad tenker på pasientene og ikke på sine egne lønns- og arbeidsvilkår.