Gratis tannhelse er dyrere for alle

Dette er et debattinnlegg, som gir utrykk for skribentens egen mening.

Rødt og Demokratene vil gjøre det gratis for alle å gå til tannlegen. Arbeiderpartiet og Høyre ønsker også å innføre gratis tannhelsebehandling på visse vilkår.

Liberalistene vil at man heller skal betale tannlegen direkte – uten mellommann. Av den enkle grunn at selvfinansiert tannhelsebehandling er billigere og bedre enn alternativet.

Ingenting er gratis

I dag får barn og noen utvalgte grupper gratis tannbehandling. Rødt og Demokratene ønsker at alle skal motta denne gratis luksusen. Men realiteten er at ingenting av dette er gratis. Behandlingen vil aldri bli gratis, med mindre alle som jobber med tannhelse begynner å produsere uten å ta betaling og samtidig er villige til å arbeide ulønnet. Men det vil heldigvis aldri skje.

Intensjonen hos de andre partiene er å sikre at alle skal ha råd til god tannhelse. Riktignok vil noen få, på kort sikt, «tjene» på skattefinansiert tannhelsebehandling. Men alle vil tape i lengden.

Det er feil å tro at den skattefinansierte tannlegen er billigere enn en privat klinikk. Det er effektiv produksjon som er målestokken for hva som gir størst gevinst i forhold til innsats. Det er den tannlegen som evner å behandle pasienter mest mulig effektivt over tid som vil levere de relativt sett billigste tjenestene.

Det er feil å tro at den skattefinansierte tannlegen er billigere enn en privat klinikk. Det er den tannlegen som evner å behandle pasienter mest mulig effektivt over tid som vil levere de relativt sett billigste tjenestene. Løsningen er å redusere skattenivået slik at alle har råd til å gå til tannlegen.

Dårligst i klassen

Den offentlige tannhelsebehandlingen produserer ikke like effektivt som sine private konkurrenter. Dette betyr med andre ord at man betaler for mer enn hva man får når man mottar behandling hos det offentlige. I ethvert marked bør den dårligste i klassen jobbe hardt for å forbedre seg. Men hvor er insentivet til å forbedre seg når inntekten din er garantert?

Mitt siste besøk hos en privat klinikk involverte kun arbeidskraft og regningen kom på 1 160 kroner. SSB opplyser at i Den offentlige tannhelsetjenesten ble det i 2017 behandlet 0,5 pasienter per 1 000 kroner i reallønnsutgifter. Med andre ord koster det cirka 2 000 kroner i reallønnsutgifter å behandle én pasient hos det offentlige. Hva er billigst, 2 000 kroner eller 1 160 kroner?

Billigere tannbehandling – for alle

Rødt vil at de «rike» skal betale for «gratis» tannlege. Dette blir som å tro at løsningen på et brukket bein er å brekke det andre beinet. Hvorfor vil man føre mer penger inn i et system hvor produktiviteten er synkende, og når det er nettopp denne pengetilførselen som har skapt problemet? Løsningen for å bygge et langvarig tannhelsetilbud som er tilpasset alle, uansett inntekt, er å redusere skattenivået slik at alle har råd til å gå til tannlegen.

Tannklinikker betaler blant annet arbeidsgiveravgift, selskapsskatt og merverdiavgift på innkjøp. Det er ikke usannsynlig at min siste behandling ville kostet under 800 kroner dersom disse elementene var borte.

På den måten ville jeg hatt 360 kroner til overs som jeg kunne brukt til å kjøpe meg lunsj eller gjort en investering. Uavhengig av mitt valg ville disse pengene kommet helheten til gode da de hadde bidratt til produksjon og dermed sysselsetting. Å skattlegge de «rike» vil også forhindre ny produksjon og vekst som kommer alle til gode.

Men hva med de som elsker cola og røyk?

Noen av oss har veldig høye utgifter til tannlegen og må til tannlegen nærmest månedlig. Hvordan skal denne utsatte gruppen ha råd til tannbehandling uten offentlig støtte?

Man må fjerne skattetrykket på tannklinikkene samtidig med at støtteordningene og det offentlige tannhelsesystemet avskaffes. Det vil gjøre tannlegen billigere, hver enkelt vil ha mer å rutte med og det vil være positivt med hensyn til øvrig produksjon i samfunnet. Det vil også åpne opp for flere og rimeligere forsikringsordninger. Tryg Forsikring tilbyr tannhelseforsikring for 278 kroner per måned. Denne dekker tannhelsebehandling for inntil 40 000 kroner per år. Enda enklere blir det for forsikringsselskapene å tilby gode produkter når det offentlige tannhelsetilbudet og støtteordningene fjernes.

I et fritt tannhelsesystem vil de fleste av oss tegne forsikring. Dette er mye billigere, for alle grupper, enn å betale for tannhelsebehandling gjennom skatteseddelen. Når du putter én krone inn i skattesystemet kommer det ikke én krone ut. I tillegg vil redusering av skattetrykk og avskaffelse av offentlige tilbud føre til økt produksjon og bidra til konkurranse mellom klinikkene, noe som igjen fører til økt kvalitet på tjenesten og lavere priser. For alle.

Trond Nedal, Liberalistene Møre og Romsdal