Nordental i det formatet vi kjenner

KjetilReppen 

Etter en fin digital utstilling under pandemien i 2020 og en kompakt og vellykket Nordental i Bergen i 2021, var det fint å være tilbake i en romslig og oversiktlig Nordental i NOVA Spektrum på Lillestrøm igjen.

Dentalbransjen hadde lagt seg i selen og presenterte gammelt og nytt fra en lang rekke oversiktlige og godt bemannede stands.

I år hadde man valgt å legge NTFs torg sentralt i utstillingsområdet. Der var det servering og rikelig med sitteplasser i tillegg til et område for korte presentasjoner, prisutdelinger osv. Dette var et meget vellykket grep.

Nordental var en blanding av kjente produkter, ofte i forbedrede versjoner, og endel nyheter av ulike slag.

Uniter ble presentert fra mange leverandører.

Unident viste frem forslag til to «komplette pakker», en rimelig og en dyr, der en unit fra Anthos og skapinnredinger osv. var satt sammen etter «modell fra Ikea». Tanken var å forenkle planlegging av klinikkrom.

Oslo Dental viste frem en lekker XO-unit. Her er finner vi det ypperste og meste elegante av gjennomtenkt touchstyring og en ergonomisk optimal arbeidsplass. Dette er en unit for den kresne.

Jacobsen Dental viste frem en rekke uniter, og på den oversiktlige standen var det god informasjon å få.

Dental Sør hadde en fin stand der Heka-modellene ble presentert. Dette er dansk kvalitet og design på sitt beste. De valgte også å presentere en unit spesielt tilpasset kirurgi.

Gode sessler er utrolig viktig

Det er mye å velge mellom og på Nordental viste LIC et utvalg som burde være av interesse.

Tonne Dental viste også frem et meget godt utvalg av sessler.

3D-printere blir stadig bedre, raskere og enklere å håndtere

Plandent hadde en stor, flott stand og de viste frem SprintRay som på en snau time printer skinner, proteser, modeller, midlertidige kroner og broer osv. SprintRay er integrert med Trios. Dette kan gi flotte kliniske resultater.

Jacobsen Dental viste frem Cerec Primemill som er et velkjent produkt i Cerec-familien. Dette er flotte produkter med lang fartstid og høy kvaliet.

Zeiss er alltid til stede på Nordental. De presenterte sitt mikroskop som er førsteklasses. (bilde4B5B). I tillegg viste de frem lupebriller, og sist men ikke minst briller med et påmontert kamera. Dette gir mulighet til å dokumentere og vise hva som blir gjort. Flott til demonstrasjoner eller undervisning. .

Dürr viste frem kompressorer og en veldig interessant røntgenscanner. Dette er et produkt med så åpenbare fordeler at man absolutt bør se på det, hvis røntgenskanner står på handlelisten!

På materialsiden dukker det stadig opp forbedringer og nyheter.

LIC hadde en flott stand og der viste de frem sin kompositt Omnikrom som er en kamelon med hensyn til farge. Kompositten leveres bare i én farge som «tilpasser seg» tannens farge.

VOCO presenterte sin VisCalor bulk. Det er et komposittmateriale som varmes i pistolen for å bli relativt tyntflytende og som ved plassering i kaviteten raskt får tykkere konsistens slik at det kan formes.

Dental Direkt hadde en fin stand og de viste frem Kulzers Venus Bulk Flow ONE, en flytende bulkfyllings-kompositt i en adapterende farge og som ikke trenger topplag.

Det manglet heller ikke på hygieneprodukter på Nordental.

Jordan var til stede med sitt brede utvalg av kvalitets­produkter for optimalt renhold og forebyggelse. I tillegg hadde de laget et bra lite hefte med tips og råd.

Novus Dental/Curaprox viste frem sitt omfattende utvalg av gode produkter. Det samme gjorde Best Dental Trading.

Flux var på plass med sitt utvalg av skyllemidler, tannkrem og tabletter.

Colgate leverer den viktige Duraphat-tannkremen og en rekke andre tannkremer.

Foruten produkter mot sensitive tenner, har de nå lansert SLS-fri tannkrem som likevel skummer.

Sensodyne hadde en flott, åpen stand der de presenterte sitt brede utvalg av tannkremer. Her har det kommet mange fine produkter.

Av andre produkter bør nevnes en UV-lampe som selges av Dental Spar. Den desinfiserer rom og flater med UV-lys som ikke er skadelig. Lampene leveres i ulikt design for ulike plasseringer.

Air-flow er nok velkjent for de fleste, men forbedringer skjer, og produktene ble presentert på en fin stand.

LIC viste frem Quick-sleeper, en komfortabel og effektiv måte å sette anestesi på. De viste også frem en komplett og elegant blekepakke som kunne leveres ved innsending av avtrykk. LICs Denta-pen er et batteridrevet, datastyrt injeksjonsapparat for å kunne gi smertefri anestesi.

Tonne Dental presenterte Bien Airs Lubricare som renser, smører og desinfiserer hånd- og vinkelstykker og turbiner. Den er rask og økonomisk i drift. Et veldig godt alternativ.

Dentalvarehuset hadde fått inn et helt nytt renseapparat for proteser. De presenterte også Grow Stronger, et produkt basert på Calcium Sulfat og Tri-­Calsium Fosfat som ved injeksjon i operasjonsområdet vil kunne bidra til raskere tilheling ved implantatbehandling.

Technomedics viste frem Needle Off, et apparat til å fjerne kanyler etter injeksjon for å unngå stikkskader. Burde vel finnes på alle klinikker. De viste også frem et utvalg nakkeputer, Happy­necks, som plasseres under pasientens nakke for å gi bedre støtte for dem som trenger det.

Kirkens Bymisjon viste frem sitt nye prosjekt: Tannlege på hjul. Det er en mobil tannklinikk der Dental Sør har innredet en komplett tannklinkk i en stor varebil. Målgruppen er papirløse, rusavhengige og andre som faller utenfor. Prosjektet er basert på rekrutering av frivillig tannhelsepersonell, miljø­arbeidere og sjåfører.

Norsk pasientskadeerstatning hadde informasjonsstand. Det samme hadde Tannlegenes Sykeavbruddskasse og Tannhelsesekretærenes Forbund.

Stena Recycling ga besøkende god informasjon om avfallshåndtering og ikke minst om hva man skal gjøre ved avhending av elektroniske lagringsmedier. Vi snakker da om harddisker, servere, pc-er, laptoper, nettbrett osv.

Hørselskader bør unngås, og fordi tannleger kan være utsatt, leverer HearSafe individuelt tilpasset hørselsvern som demper støy, men ikke tale.

DentalCall viste frem et smart callingsystem for klinikker med mange behandlere. Tannhelsesekretærene har en liten mottaker som aktiveres av tannlegene, og det fremgår da hos mottakeren hvor man ønsker assistanse.

Klinikklær ble presentert av Helthworkers, som alltid viser frem en flott kolleksjon.

Og sist, men ikke minst, var kjedene representert på Nordental, med Colloseum, Oris og Odontia. Kjedene vokser og strukturen i tannlegebransjen er i endring. Representantene for kjedene ga alle god informasjon.

Nordental 2022 var på alle måter en vellykket dental­utstilling – noe både utstillere og besøkende ga tydelig uttrykk for.