Spør advokaten

En journal for hver pasient

Silje StokholmNicolaysen 

Juridisk rådgiver, NTF

Et ektepar som er pasienter hos oss ønsker at det skal opprettes én journal som skal gjelde for dem begge. Kan vi etterkomme dette ønsket?

Svar:

Den som yter helsehjelp, skal nedtegne eller registrere opplysninger i en journal for den enkelte pasient etter helsepersonelloven § 39. Det er flere grunner til at man ikke kan føre journal for flere pasienter sammen.

For det første blir det vanskelig eller umulig å oppfylle dokumentasjonsplikten etter helsepersonelloven § 40 med tilhørende forskrift om pasientjournal dersom journalen gjelder flere personer.

Det følger av § 40 at journalen skal føres i samsvar med god yrkesskikk og inneholde relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen, samt de opplysninger som er nødvendige for å oppfylle meldeplikt eller opplysningsplikt fastsatt i lov eller i medhold av lov.

Krav til journalens innhold er nærmere fastsatt i forskrift om pasientjournal § 4. Pasientjournalen skal inneholde opplysninger som er relevante og nødvendige for å yte helsehjelp til den enkelte pasient.

Dette inkluderer opplysninger for å kunne identifisere og kontakte pasienten og virksomheten der helsehjelpen gis. Journalen skal gi en oversiktlig og samlet fremstilling av pasientens helsetilstand slik at det er lett for helsepersonell å sette seg inn i pasientens helsetilstand og eventuelt videre planlagt helsehjelp.

En oversikt over hvilke opplysninger som kan være relevante og nødvendige, er angitt i § 5 til § 8.

Oversikten er ikke uttømmende, men gjelder administrative opplysninger, opplysninger om pasientenes helse og helseforhold og hvilke vurderinger som er gjort, opplysninger om informasjon og informasjonsutveksling, reservasjoner og samtykkekompetanse.

For det andre har ikke ektefeller rett til innsyn i hverandres journaler med mindre den ene er oppført som medisinsk verge for den andre. Det kan komme frem forhold ved undersøkelse og behandling som andre ikke skal eller bør være kjent med. Å føre opplysninger om flere personer i samme journal vil medføre at begge har innsyn i helseopplysninger om den andre, og det kommer igjen i strid med taushetsplikten.