Trampolineulykker går hardt utover tenner

Foto: YayImages.

De fleste trampolineskader forsikringsselskapene får meldt inn, skyldes barn som hopper og spretter samtidig, skriver forsikringsselskapet If. Skader på tenner er en av de vanligste skadene barn får ved trampolineulykker hjemme i folks hager.

Ved siden av tannskader, er ansiktsskader og brudd i armer og bein vanlige. Bruddskader skjer gjerne ved at barnet faller av trampolinen, tannskader ved at to hopper inn i hverandre.

Det finnes ingen offentlig, landsdekkende statistikk over trampolineskader i Norge. If anslår at forsikringsbransjen her i landet får inn rundt 120–150 skader i året. Dette er først og fremst tannskader som dekkes på barneforsikring.

– Mange skader som skjer på trampoliner meldes ikke inn til forsikringsselskap, siden det er gratis legehjelp for barn og unge i Norge. Derfor er tallet på skader langt høyere enn det forsikringsbransjen får inn.

Barn har gratis tannbehandling her i landet, men ved slagskader på tennene vet man ikke helt hvordan det er gått før personen har passert 18–20 år. Da må den enkelte dekke tannbehandling selv, hvis du ikke hadde barneforsikring som barn. Ved tannskader i barneår setter forsikringsselskapet av en såkalt reserve – en sum – som kan dekke nødvendig tannbehandling i voksen alder knyttet til skaden, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– De fleste skader på trampoliner vi får beskjed om, skyldes flere barn som hopper samtidig. Aller helst bør det bare være ett barn om gangen på trampolinen. Et barn og en voksen som hopper sammen, er ingen god idé. Da blir vektfordelingen veldig feil. Her blir det gjerne skader på tenner og kjeve til den voksne: Barnet stanger hodet opp i underkjeven til den høyeste personen, avslutter Clementz.