Lars Hetland

1942–2021

Lars Hetland døde fredelig tirsdag 23.03.2021 etter lang tids sykdom.

Han ble født 30.januar 1942 i Sandnes, ble gift med Valborg i 1967, og de fikk etter hvert to sønner: Trond Ole og Jørn.

Lars har artium fra Bryne Landsgymnas i 1961, og begynte å studere til tannlege I Freiburg, Tyskland i 1962. Den kliniske delen av tannlegeutdannelsen gjorde han ved Odontologisk institutt i Bergen, og han var ferdig utdannet tannlege i 1969.

Lars jobbet som militærtannlege i Madlaleiren 1969–1970 og som skoletannlege i Sandnes 1970-1971. Privatpraksis på Hinna, Stavanger fra 1971, i lokaler på Hinna Ungdomsskole. I 1978 flyttet han klinikken til Hinnasvingene 50, hvor klinikken fremdeles er i full drift.

I 1975 startet Lars på spesialutdannelsen i periodonti ved Universitetet i Bergen. De påfølgende tre årene ble en travel tid preget av pendling mellom privatpraksis i Stavanger og spesialistutdanning i Bergen. Han var ferdig spesialist i 1978. Allmennpraksis ble gradvis avviklet, og Lars jobbet fra slutten av 70-tallet stort sett bare med pasienter med diagnosen periodontitt. Han jobbet også i perioder som instruktørtannlege og foreleser i praksisadministrasjon og ergonomi ved Universitetet i Bergen. Denne erfaringen tok han med seg til Stavanger, og på 70- og 80-tallet var vi en gruppe tannleger som jobbet med å heve statusen til tannhelsesekretærene våre. Det ble arrangert kveldskurs i praksisadministrasjon og ergonomi i regi av «voksenopplæring» og ble meget godt mottatt. Noe senere fikk vi egen tannhelsesekretærlinje ved Bergeland videregående skole hvor også Lars var en av pådriverne.

Han har flere publikasjoner i fagjournaler og drev også redaksjonelt arbeid for Munksgaard forlag på 1980-tallet. Han hadde også flere verv i Rogaland Tannlegeforening

Lars spilte en sentral rolle i samarbeidet mellom Universitetet i Lisboa og Universitetet i Bergen

i forbindelse med initiering av tannlegeutdanningen ved Universitet i Lisboa i perioden 1977–1980. Han fikk i denne perioden mange gode venner og et helt spesielt forhold til Lisboa og Portugal. Lars jobbet også i perioder i klinikken til sin gode venn og kollega Cesar Almeida.

Lars var helt siden ungdommen interessert i musikk, og piano ble hans store instrument. Han ble en dyktig jazzpianist, og han var en aktiv og sentral person i jazzmiljøet i Stavanger fra 1960 til han ble syk i 2006. Han var blant annet en av initiativtagerne til «jazz i timeglass»-arrangementene i Stavanger på 90-tallet, og ikke minst «Moltejazzen» som tok plass på en sandtang i Siravassdraget i Sirdal.

Etter hjerneslaget i 2006 endret livet seg brått for Lars. Men han ga aldri opp, spilte piano og trente for å nå et nivå for fortsatt å ha et rikt og meningsfullt liv. For et par år siden ble hans tilstand betydelig forverret, og han sovnet stille inn på sykehjemmet natt til 23.03.2021.

Lars Hetland etterlater seg mange gode minner hos oss, som kollega og venn.

Per Skjelde