International Dental Show 2021, live og digitalt

International Dental Show (IDS) er verdens største og viktigste dentalmesse. IDS arrangeres i Køln hvert annet år i mars. Covid-19-pandemien endret imidlertid både tidspunktet og formatet nå i 2021.

Kjetil Reppen

Tekst og foto

Årets messe ble arrangert fra 22. til 25. september. Den var vesentlig mindre enn tidligere år og kompenserte med en omfattende og svært velfungerende digital plattform.

På den digitale plattformen bød 77 utstillere på grundig presentasjon av 88 produkter med en samlet presentasjonstid på 1 310 minutter(!) Denne delen var også tilgjengelig etter at utstillingen var over.

På selve utstillingen var det strenge krav til hygiene og munnbind, og alle mulige hensyn var tatt for at de 23 000 besøkende skulle unngå smitte.

De enorme utstillingshallene på 115 000 kvadratmeter viste produkter fra 830 produsenter som kom fra 60 land.

Når man besøker IDS er det interessant å se etter trender. Årets messe var selvsagt preget av produkter rettet mot hygiene. Det handlet om produkter for desinfeksjon og om sugesystemer for å redusere areosol. Det ble for eksempel vist frem hodetelefoner med innebygget sug som skulle redusere areosolen med 99 prosent.

At stadig flere produkter blir trådløse og dermed mye lettere å håndtere var også et gjennomgående trekk. En lang rekke produkter styres nå rett og slett fra en iPad, og det er både enkelt, oversiktlig og hygienisk.

Og selvsagt vises en endeløs rekke av stadig forbedrede produkter til implantatbehandling. Her er det mye fint å velge mellom.

Aligners er åpenbart etterspurt og tar mye plass i markedet, også på IDS, og interessen for denne typen behandling er åpenbart stor.

En siste produkttype som stadig forbedres og utvikles er arbeidslampene med innebygget kamera. Her tilbys «kameralamper» med forstørrelser på mikroskopnivå.

NSK viste frem og demonstrerte sine trådløse, elegante instrumenter rettet mot implantatbehandling.

UFSK hadde en flott stand der de viste frem sine kirurgiske stoler og ditto tilbehør.

SURITEC viste frem et komplett sikkerhets- og varslingssystem for klinikker. Et system som varsler og hindrer innbrudd, brann og ikke minst datahacking.

TANDEX presenterte sin nye serie av svært miljøvennlige produkter.

CURT MARIA er produsent og leverandør av alle typer munnbind i de fleste farger.

Italienske LA PRADA produserer blant annet kompressorer og mange av deres produkter ble vist på IDS.

Franske OWANDY radiology presenterte en serie med flotte, kompakte røntgenapparater med svært gode spesifikasjoner.

NICHROMINOX leverer et komplett system for oppbevaring av smått og stort på klinikken. Alt fremstår solid og gjennomtenkt.

MA-COM fra Bosnia leverer fargerike, resirkulerbare plastprodukter av alle slag til bruk i klinikken. Et flott og omfattende assortiment.

SATELLITE instrumenter fra Pakistan er meget prisgunstige. De virker solide, og utvalget er upåklagelig.

BQE lager arbeidsstoler og har et stort og interessant utvalg av sessler.

PLANMECA hadde en flott stand og viste frem uniter og en interessant arbeidslampe.

HYGENIO fra Italia demonstrerte et lite og mobilt desinfeksjonsapparat. Dette produktet brukes også på sykehus og er utrolig effektivt i tillegg til at det er svært tidsbesparende. Et svært relevant produkt i covid-19-tider!

G.COMM viste frem utstillingens mest spennende arbeidslampe med et innebygget kamera med opptil 30x zoom. Utrolig god oppløsning.

GALIT uniter produseres i Ukraina og var både lekre og funksjonelle.

WWW.Y-BRUSH.COM presenterte en batteridrevet tannbørste som var som en avtrykkskje. Pusser alt på én gang og skulle være supereffektiv.

BAUSCH viste frem et komplett utvalg av hjelpemidler for registrering av artikulasjon og okklusjon, fra digitale registreringer via avtrykk til registreringspapir av alle slag.

ENOVA er leverandør av lupebriller med tilhørende lys. Årets nyhet var et batteri som hviler løst rundt nakken.

GERL DENTAL hadde en stor og innbydende stand der de presenterte 13 forskjellige uniter fra fire av de store produsentene. Her var det mye å se på.

SCORE DENTAL viste frem flotte sessler.

SCOPEYE viste frem digitale «briller». Et spennende produkt der man «ser digitalt».

VITA presenterte sin Vita Easyshade V, et digitalt instrument for sikkert og nøyaktig fargeuttak i protetikken. Dette forenkler og kvalitetssikrer et viktig punkt i prosessen.

GARRISON hadde en flott stand med demonstrasjon av produktene.

TUTTNAUER leverer blant annet kompakte autoklaver og vaskemaskiner til klinkken.

VOCO viste frem sin termo-viskøse kompositt. Et spennende produkt som fås som VisCalor og VisCalor bulk.

BPR fra Sveits har spesialisert seg på mobile enheter. Produktene er elegante og har meget høy kvalitet.

GBT, guided Biofilm Therapy, hadde en stor og godt besøkt stand. Dette systemet for rengjøring med for eksempel AIRFLOW er vel kjent.

BIEWER medical viste frem det nyeste i til lystgass-sedering.

INVISALIGN hadde en stor og show-preget stand. To-lags gjennomsiktige aligners der hard og myk blir byttet om ukentlig ble demonstrert.

QUICKSLEEPER anestesi ble demonstrert og publikum fikk prøve.

D-TEC fra Sverige viste frem sine lamper til belysning i behandlingsrommet. Dette er spennende lamper designmessig med gode spesifikasjoner.

HEKA var som alltid på plass på IDS og viste frem sin nyeste og mest påkostede unit.

ASEPTICO fra USA viste frem en serie med mobile enheter. De har alt man trenger, er meget enkle å transportere og er velegnet til ambulerende klinikk.

ALFA DENT hadde en lekker stand der messedeltakerne i fred og ro kunne få god informasjon om deres produkter til implantater.

PÅ IDS er det alltid en lang rekke demonstrasjoner og flere steder ble det vist skanning. Det var gode demonstrasjoner som belyste og kommenterte utfordringene.

Et besøk på IDS er morsomt og interessant, og etter ni timers vandring gjennom de seks store utstillingshallene er det godt at det finnes utstillere som tilbyr avslappende massasje til slitne besøkende.

IDS er en fantastisk utstilling og møteplass, og det er mye spennende og nytt som presenteres. I tillegg til alt utstyr og forbruksartikler som vises, er live-demonstrasjoner en viktig del av det vi kan få med oss. Alt er velorganisert.

IDS er en messe man bør besøke, og neste sjanse er 14.–18 mars 2023.