Tur til Provence = Provencetur

Det begynte nesten som en tilfeldighet, en guidet sykkeltur for kolleger i forkant av en tannlegekonferanse i Frankrike.

Tone Elise EngGalåen 

Tekst

Privat 

Foto

På vei oppover fjellet fra Limone Piemonte i Italia. Dagens mål ligger nede i dalen. I det fjerne skimtes fjellmassivet Mercantour, der gruppen skal gå om et par dager.

I dag arrangerer tannlege Thomas Sefranek fotturer for grupper i det vakre fjellandskapet mellom Piemonte og Provence.

I 40 år har han trasket rundt i de franske alper sammen med kona, Eli Rongved. Selv har han vært frankofil siden begynnelsen av 70-tallet. Paret har en feriebolig en times kjøring fra Nice, og driver turarrangøren Provencetur i fellesskap.

–  Helt siden jeg var ungdom har jeg tilbragt mye tid i Frankrike, til og med som gatemusikant i Paris. Jeg kan lese dikt og banne på fransk, ler Sefranek.

Han har solid erfaring fra krevende fjellturer i Europa, Asia og Afrika. Da også venner og bekjente begynte å etterspørre arrangerte fjellturer, ble Provencetur til – sakte, men sikkert.

–  Turvirksomheten utviklet seg i et behagelig tempo. Henvendelsene vi fikk kom stort sett fra folk som ville gå på steder der de ikke turte å gå alene. De var avhengige av erfarne fjellfolk for å komme trygt frem, forteller Sefranek.

På historiske stier

De fleste av turene går til området mellom Provence og italienske Piemonte kalt Mercantour Nasjonalpark. Den gamle saltveien som går fra Middelhavet til Piemonte, en tidligere handels- og smuglerrute, står på UNESCOS liste over verdensarvsteder. Langs veien mangler det hverken på kulturskatter eller eldgammel historie som kan formidles til deltakerne.

–  Jeg kan holde lange foredrag for dem som vil høre, forsikrer Sefranek.

Han forteller at de snekrer et opplegg likt noe de ville meldt seg på selv. Stikkord er sikkerhet og gjestfrihet.

–  På tur kjører jeg «opplyst enevelde» som stil. Jeg er vennlig og bestemt, slik at folk skal føle seg trygge, også i ruskevær og tåke.

Turene bygges rundt måltidene. Etter at deltakerne er hentet på flyplassen i Nice, er det tid for å spise lunsj. Middag den første kvelden er alltid raclette og kjøttfondue.

–  Det er et måltid som engasjerer. Mens deltakerne dypper i grytene, etableres gruppa. Folk blir kjent, lærer seg hverandres navn.

Ute i terrenget har vi også med oss noen godbiter i sekken. Lokal spekepølse, ost og kjeks er alltid populært når vi tar en pust i bakken. Vi synes det skal være en nytelse å være på tur. Bor vi på hotell som base, kan de som vil ta en topptur med meg stå opp klokken 04:00. De som synes det ble litt sent kvelden i forveien, kan gå en roligere tur med fruen, humrer Sefranek.

Thomas Sefranek foran gruppa som har nådd det øverste punktet av Rocca dell’Abisso i Italia, 2 755 m.o.h. Grensen mellom Italia og Frankrike går på toppen. I klart vær er det utsikt til Mt. Blanc og Korsika. – Vi går på gode stier gjennom ulike klimasoner, forteller Sefranek.

Ved inngangsporten til Mercantour Nasjonalpark. Deltakerne er straks fremme ved den betjente hytta hvor de skal overnatte på 2 233 m.o.h. –  Jeg har kjent hytteverten i årevis, så vi får alltid ekstra god service når vi kommer. Personlig kjennes det godt å bli akseptert som fjellguide i dette miljøet, sier Sefranek.

Privatpersoner og B2B

Når han og kona guider alene kan de håndtere grupper på inntil ti deltakere. Med en ekstra turguide klarer de et par stykker til. Men de er aldri mer enn 15 personer til sammen. Oversiktlige grupper gir bedre dynamikk, og gjør det enklere å ivareta sikkerheten. Det er heller ikke mulig å skaffe til veie flere sengeplasser ved hyttene til Club Alpin Francais, Frankrikes svar på Den Norske Turistforening.

Den klassiske turen med Provencetur går fra hytte til hytte i Mercantour nasjonalpark, men i løpet av de siste årene har Sefranek og kona gradvis utvidet repertoaret. De kan i dag tilby skreddersydde turer for mindre grupper: Sykkel og matkultur i Provence, gastronomisk langweekend ved Côte d’Azur, høyfjellshotell med spa og gastronomisk kjøkken i Provence. For bedrifter kan Provencetur friste med opphold ved Côte d’Azur med dagsturer i Esterel-massivet ved Cannes, besøk på vingårder, middag på topp restauranter og aperitiff i parets private hjem.

På dagstur fra hotellet sitt i franske Casterino, har gruppa flott utsyn over Royadalen. Royadalen slynger seg fra Middelhavet opp mot fjellovergangen til Italia.

Sefranek tilbyr også elvevandringer, der deltakerne følger elva som slynger seg på bunnen av dype canyons i fjellene.

–  Det er en uforglemmelig opplevelse, mange sprenger sine egne grenser. Mot slutten av en typisk tur, kaster flere seg ut i elva fra åtte, ni meters høyde. Til vill jubel, forteller han.

–  Provencetur er noe kona og jeg kan holde på med så lenge helsa holder. Når vi er ute med en gruppe på tur, går alltid jeg først og Eli til slutt. En gang vi var ute i fryktelig tåke, var det en av deltakerne som spurte:

–  Er dette trygt?

–  Ja, kom det kontant fra kona. Så lenge Thomas har hendene i bukselomma er det trygt!

Fra Canyon Fanghetto i Rojadalen på den Italienske grensen nær Nice. – I sekken har jeg tau og sikkerhetsutstyr. Vi tar aldri noen sjanser, alt vi gjør på tur skal være trygt, sier Sefranek.

Les mer om Provencetur på www.provencetur.com