Allround kreativ

Trude Merethe Alexandersen var ferdig utdannet tannlege i 2016. Da hun fikk i oppgave å dekorere til avslutningsfesten, kjøpte hun en vannmelon. Så var det bare å sette i gang med kniv, skje og ostehøvel.

F19-06-35.eps
F19-06-34.eps

Jeg ble tagget på Facebook og spurt om å lage en dekorasjon til festen. Det tok jeg som en artig utfordring. Jeg forsøkte å få tannmelonen så anatomisk korrekt som mulig. Etter et par timers jobb med diverse kjøkkenredskaper var den klar, forteller Alexandersen.

Tannmelonen ble plassert på tapasbordet og vakte oppmerksomhet fra første stund. Mange ville ha en selfie sammen med den breikjefta kreasjonen. Et bilde av melonen havnet hos journalister i iFinnmark og Nordlys. Derfra var veien kort til omtale og bilde i avisa.

- Det er moro at tannmelonen fikk så mye oppmerksomhet. Den sto i kjøleskapet på pauserommet en uke etter festen og skremte alle som åpnet døra, ler Alexandersen.

Hun har holdt på med tegning og maling så lenge hun kan huske. Etter hvert ble det også strikking og hekling. Broderi er hun også god på, det skal vi komme tilbake til.

Glad i portretter

- Gjennom barne- og ungdomsskolen satt jeg og tegnet så å si hver eneste dag. Det er nok blyanttegning som ligger hjertet mitt nærmest, men jeg har utforsket en del andre ting også. Blant annet har jeg laget en del bilder med spraymaling, forteller hun.

Alexandersen er glad i å tegne portretter, både av mennesker og dyr. Hun finner et fint bilde å se etter, og setter i gang. På barneskolen var det ofte hun som fikk ansvaret for å tegne og skrive på 17. mai-plakatene til barnetoget og til andre tilstelninger.

- Jeg syntes det var artig, og det var god trening. Mens jeg studerte laget jeg illustrasjoner til studentavisa Oralen. Da brukte jeg tegnebrett og laget digitale tegninger, forteller hun.

Trude Merethe Alexandersen er fra Alta. Hun studerte til tannlege i Tromsø, og jobbet ett års tid i distrikts-Finnmark etter endt utdannelse. Da pendlet hun mellom to enmannsklinikker i Hasvik og Øksfjord.

- Det var litt ensomt, men veldig lærerikt. Fra Hasvik er det 1,5 timer med ferge til Øksfjord og derfra 1,5 timer med bil inn til Alta og nærmeste tannlege. Det var bare å hive seg uti og stole på seg selv. Men det ble mange mailer og telefoner for å spørre andre til råds, sier Alexandersen, som i dag jobber i Den offentlige tannhelsetjenesten i Alta.

Bunadsbroderier

Etter at hun kom ut i jobb, og ikke minst etter at hun fikk barn, er det blitt mindre tid til kreative sysler. Men strikking og annet håndarbeid sitter hun gjerne med. Da går det for det meste i barneklær, gensere, kofter og andre praktiske ting. Dessuten er hun godt i gang med å brodere Altabunaden til seg selv. For ti år siden ble Altabunaden designet av Gunvor Abrahamsen, Alexandersens grandtante.

- Det er en flott bunad, men veldig mange detaljer og mye arbeid. Om jeg skulle behøve hjelp og veiledning underveis, kan jeg alltids slå på tråden til Gunvors søster, gammeltante Hanna. Hun har vært med å lage mønsteret, sier Alexandersen.

Hun bestemte seg for å bli tannlege da hun var 14 år gammel. Alexandersen er ikke helt sikker på hva som trigget dette valget, men antar at både tanken på å kunne jobbe med mennesker og gleden hun har av å kunne forme ting med hendene, spilte inn.

- En tannlege må ha sansen for detaljer. Ekstra artig er det når jeg legger en perfekt fylling i front. Da kjenner jeg at jeg er i mitt ess, sier hun.

F19-06-40.eps

Kofte.

F19-06-38.eps

Forside til studentavisen Oralen.

F19-06-37.eps

Hundetegning.

F19-06-36.eps

Portrett av Johnny Depp.

F19-06-39.eps

Bunadsbroderi.

Tone Elise EngGalåen 

Foto: Privat

Tekst