Bamse Mork-Knutsen

1955 - 2019
F19-03-26.eps

Bamse Mork-Knutsen

Vår kjære kollega Bamse Mork-Knutsen gikk bort 29. januar. Det er uendelig trist, og ikke mulig å forstå, at vi aldri mer får gleden av å være sammen med Bamse. Han var et ja-menneske og skapte god stemning rundt seg. Bamse hadde en unik personlighet og var usedvanlig utadvendt og glad i mennesker. Han så alle, hadde alltid et smil på lur og ga gjerne en klem i hverdagen.

I hele 25 år var han tilknyttet Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo. Han var en av de første som ble autorisert spesialist i kjeve- og ansiktsradiologi, og gjorde en stor innsats som universitetslektor. Bamse publiserte flere fagartikler og bokkapitler. Bamse var dyktig og kunnskapsrik, og han satte pris på en diskusjon. Han lot aldri faglig uenighet påvirke et godt samarbeid og vennskap. Både blant tannlegestudenter, spesialistkandidater og kolleger nøt han stor respekt og var meget godt likt.

Bamse hadde stor arbeidskapasitet. I tillegg til jobben ved Universitetet i Oslo, var han privatpraktiserende kjeve- og ansiktsradiolog, både i egen klinikk i Halden og i flere andre tannklinikker rundt i landet. Gjennom en årrekke ga han kurs over hele Norge. Han var nok kjent for de fleste av landets tannleger etter blant annet TSE-kurs, landsmøter og Holmenkollsymposiet i 2016. Han hadde også tidlig et godt faglig samarbeid med produsenter og leverandører av røntgenutstyr.

Som engasjert og allsidig foreningsmenneske var Bamse en av stifterne av Norsk forening for kjeve- og ansiktsradiologi. Han satt i styret fra starten i 2002 og helt til det siste, med en lang periode som nestleder. Som visepresident i den Internasjonale foreningen for kjeve- og ansiktsradiologi gjorde Bamse en stor innsats i arrangementet av verdenskongressen i Bergen i 2013. Han var leder og medlem i flere internasjonale komitéer, også i den Europeiske foreningen.

Bamse var lidenskapelig opptatt av musikk og var selv en dyktig musiker og entertainer. Han sang, spilte en rekke instrumenter, og opptrådte i store musikal- og operaoppsetninger i Halden. Han hadde også flere gjesteopptredener i ulike underholdningsprogram på TV. Han spilte i flere band, blant annet tannlegebandet Hæla i Taket og The Kinks tribute-bandet Kinky Way. Om noen skulle feires, enten hjemme eller i utlandet, bidro han gjerne med treffende egenprodusert sang. Det lå alltid en gitar eller trompet i bagasjen eller på kontoret. Seiling var også en stor interesse og han ble norgesmester og konkurrerte på landslaget. Bamse hadde en skarp hjerne og meget god hukommelse for sportsresultater, sangtekster og Halden-historie. Ingen kunne gjenfortelle morsomme episoder fra studietiden bedre enn ham! Etter flere års innsats for Kreftforeningen fortalte han nylig sin historie på direktesendt TV i Stjerneaksjonen, i anledning foreningens 80-årsjubileum. Med finslipte replikker viste han at man også kan ha «humor med tumor».

Da han ble alvorlig syk i 2015, viste Bamse en imponerende optimisme og viljestyrke. Han beholdt livsgleden og arbeidslysten og var faglig aktiv helt til det siste. Til slutt måtte han gi tapt for sykdommen, og han sovnet inn med hele familien rundt seg, 63 år gammel. På avdelingen i Oslo er han dypt savnet. Bamse var en familiemann, og varme tanker går til hans nærmeste, med Ellen Cathrine, barna og barnebarna i spissen.

I stor takknemmelighet lyser vi fred over hans minne.

På vegne av alle ansatte ved Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo

 

Linda Z.Arvidsson 
MariaRedfors 
UlfRiis 
CarolineHol 
Margareth K.Ottersen 
Anna-KarinAbrahamsson 
Tore A.Larheim 

 

Bamse Mork-Knutsen

Bamse Mork-Knutsen, født 8.7.1955, døde 29.1.2019, kun 63 år gammel, med sine kjære ved sin side.

Som ekte Halden-gutt var Bamse stolt av byen sin, og opptatt av musikk. Han diktet, sang og spilte mange instrumenter. Som stor Kinks-fan arrangerte Bamse flere konserter og inviterte medlemmer i Kinks til Halden for å spille.

Som tannlege og spesialist i kjeve- og ansiktsradiologi arbeidet Bamse i egen tannlegepraksis i Halden, og som universitetslektor ved Det odontologiske fakultet i Oslo. Bamse var en dyktig, inspirerende og eminent foredragsholder i inn- og utland, og samarbeidet med mange tannleger over hele verden. Vi som var så heldige å holde kurs for tannleger sammen med Bamse gjennom 10 år, i alle landets fylker, har mistet vår trubadur. Vi vil huske Bamse komme gående med sitt hjertelige smil, gitaren over skulderen, Macen med alle bildene, og et smittende humør. Bamse spilte på mange strenger samtidig. Når Bamse ikke sto på scenen kunne vi se han sitte og beskrive røntgenundersøkelser, forberede neste forelesning og skrive sangtekster til kursets avslutningsmiddag. Det var utrolig inspirerende å holde kurs sammen med Bamse.

Bamse var omtenksom, imøtekommende og inkluderende, og hadde vennlige ord til og om andre. Han hadde en enorm arbeidskapasitet og en smittende optimisme. Det påvirket alle rundt han. Selv på sykehuset siste dagen før han døde hadde Bamse flere planer om hva som skulle skje fremover. Gitaren stod klar ved siden av sengen. Nå har den stilnet, men vi bærer i oss mange lyse og gode minner. Vi er veldig takknemlige for at vi fikk være både kollegaer og gode venner. Bamse vil for alltid ha en stor plass i våre hjerter.

Våre tanker går til hans kjære Ellen Cathrine og familien, som Bamse elsket over alt på jord. Bamse vil bli dypt savnet.

AnneMøystad, 
HemingOlsen-Bergem, 
ToreBjørnland 

 

Bamse Mork-Knutsen

Da Bamse gikk bort 29. januar i år, var det som en vegg i Østfold Tannlegeforening ble borte. Han hadde vært primus motor i mange år, og ble tross sin unge alder foreningens «Grand Old Man». Han var den fødte seremonimester som passet på at Østfold Tannlegeforenings (ØTF) mange og lange tradisjoner ble holdt i hevd. Samholdet mellom kolleger både lokalt i Halden og i ØTF var noe han brant for. Han tok på seg verv hele tiden og engasjert seg i diskusjoner, kurs og foreningsliv. Han strødde om seg med kunnskap og engasjement. Han var aktiv og engasjert helt til det siste.

Bamse ble cand. odont. i 1983, og kjøpte i 1985 tannlegepraksis i Halden. Han ble raskt med i Halden Tannlegeklubb og var formann der i en periode på slutten av 80- tallet.

Bamse kom tidlig inn i styret i Østfold Tannlegeforening, og ble i 1992 viseformann og informasjonssekretær med ansvar for Inforalen. I 1995 ble han formann, et verv han hadde i tre år. Bamse ledet foreningen blant annet gjennom 100 års jubileet i 1995. Han skrev sanger, komponerte trompetfanfare og spilte i band i tillegg til styrearbeid og koordinering av arrangementene.

Bamse fikk til et samarbeidsorgan bestående av fylkestannlegen, Offentlige tannlegers lokalforening (OTL), Private tannlegers lokalforening og leder av ØTF.

Han ledet en rekke generalforsamlinger i ØTF, også etter at han hadde sluttet i styret. Han var leder av jubileumskomiteen for 105-årsjubileet. Han har i en årrekke vært medlem av redaksjonskomiteen og redaktør i Østfold tannlegeforenings årbok. Dette vervet hadde han helt til det siste. Ved neste jubileum vil vi døpe om den tradisjonelle polonesen til Bamses festmarsj.

Bamse har møtt en rekke ganger i NTF representantskap, både for ØTF og Norsk forening for kjeve- og ansiktsradiologi. Han har også vært medlem i NTFs Tidendes redaksjonskomite.

I 1993 begynte Bamse å pendle til Universitetet i Oslo, der han jobbet og tok sin spesialistutdanning innen kjeve- og ansiktsradiologi. Han var helt til det siste foredragsholder i inn- og utland og foreleser i TSE modul 6.

Han var med på å stifte Norsk forening for kjeve -og ansiktsradiologi, og hadde flere verv i styret der. Han var også visepresident i 2011 - 2013 i den internasjonale foreningen for kjeve og ansiktsradiologi, og var med og ledet den internasjonale kongressen i Bergen i 2013.

I 2000 ble Bamse dekortert med ØTFs hederstegn og i 2016 ble han æresmedlem i foreningen.

Jeg var på julevisitt hos ham på Sykehuset Østfold uken før jul, og da var han entusiastisk og engasjert som alltid. Han var opptatt av Østfold Tannlegeforening og alt som skjedde på tannlegefronten.

Så tusen takk til Bamse for alt han har betydd for Østfold Tannlegeforening og alle kollegaene rundt ham. Takk for kunnskap, engasjement og ikke mist musikalske innslag på generalforsamlingsfestene. Vi kommer til å savne deg.

Våre varme tanker går til Ellen Cathrine og familien.

Østfold Tannlegeforening 
Anne-SophieIndrevær