Bakterienes forunderlige verden

Jessica Lönn-Stensrud
F18-05-018.eps

Forfatteren, Jessica Lönn Stensrud, har en mastergrad i biokjemi og en ph.d. i mikrobiologi. Hun arbeider med forskning, forskningskommunikasjon og undervisning på Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo.

Her er forlagets egen presentasjon av boka:

«Bakterier har eksistert i 3,8 milliarder år. De finnes overalt: I og utenpå kroppen vår og i de mest ekstreme geografiske miljøer. Bli med inn i «Bakterienes forunderlige verden».

Jessica Lönn-Stensrud har vært fascinert av verdens minste levende vesener siden hun som liten for første gang så en bakterie i et mikroskop. I denne boken forteller hun bakterienes historie. Hun viser oss at bakterier lever på de utroligste steder, at de kan lyse i mørket, bryte ned plastavfall i sjøen og danne iskrystaller i snøkanoner. Vi finner millioner av bakterier i én liter sjøvann. Og visste du at menneskekroppen består av minst like mange bakterieceller som menneskeceller?

Vanligvis ønsker vi å unngå bakterier, fordi vi er redd for å bli syke. Selv om de farlige bakteriene er i mindretall, kan de ha alvorlige konsekvenser for oss. Det forrige århundrets kanskje viktigste medisinske gjennombrudd var derfor oppdagelsen av antibiotika. Dessverre har økt forbruk av antibiotika også en skyggeside i form av bakterienes utvikling av resistens. Forfatteren viser oss gjennom historiene i denne boken hvordan vi kan ta bedre vare på bakteriene og på den måten bedre ivareta oss selv og det viktige samspillet i den verden som både bakteriene og vi er en del av.»

Oslo: Universitetsforlaget; 2016. 176 sider, illustrert. ISBN 9788215024967