Midt-Norgemøtet, Trondheim, 19.-20. april 2018:

Splitter pine

Hvis du tar norsk dugnadstradisjon, et bunnsolid fagprogram og trønderske festtradisjoner, kan det gå galt? Neppe. For ikke å snakke om artistene: Susanne Sundfør, Truls Svendsen og Gustav Nilsen sto for underholdningen, og på konserten etter middag spilte Trondheimsbandet Dumdum Boys. De avsluttet med sin legendariske «Splitter pine», hvor hele salen stort sett kunne teksten og sang med.

F18-05-030.eps

Susanne Sundfør ga en gripende fremføring under middagen, alene med pianoet.

Sør-Trøndelag Tannlegeforenings årlige møte har vokst seg stort. De arrangerer for tiden standens nest største faglige og sosiale møte, nest etter NTFs landsmøte.

Både kurs, utstilling og festligheter foregikk på Clarion Hotel og Congress Trondheim, noe som gjør at alt fikk plass på ett sted til tross for over 1 000 deltakere. Det gjorde Midt-Norgemøtet til en tett sosial og faglig happening, i år som i fjor.

En ekstra grunn til å feire denne gangen var at Sør-Trøndelag Tannlegeforening hadde 125-årsjubileum.

F18-05-027.eps

Jordi Manauta, fra Mexico, professor ved flere universiteter, forfatter og medlem av Styleitaliano group var bare én av foredragsholderne som snakket for en fullsatt sal.

Gjør alt selv

En kort historikk på Midt-Norgemøtet: Vi spør leder av kursnemnda, Kai Åge Årseth.

- Midt-Norgemøtet ble arrangert første gang i 1989. To år før var det NTFs landsmøte i Trondheim og her kom ideen til å holde et årlig møte, bortsett fra årene hvor de arrangerer landsmøtet.

- Arrangementskomiteen, det vil si kursnemda, består av seks personer. De gjør alt selv og det er mye jobb, minst 150 timer i året hver. Kursnemnda har vært stabil de siste fem årene, alle synes det er morsomt og vil fortsette, ingen vil slutte, sier Årseth.

Kursnemnda består i tillegg til Årseth, av Ivar Fagerholt, Silje Thorvaldsen, Knut Gätzschmann, Ingunn Omestad Solberg og Per Christian Tronesvold.

F18-05-026.eps

Kursnemnda består av seks medlemmer, og de har gjort alt selv. Fra venstre: Ingrunn Omestad Solberg, Ivar Fagerholt, Per Christian Tronesvold, Kai Åge Årseth, Knut Gätzxchmann og Silje Thorvaldsen. Foto: Fotograf Eidsmo/Erlend B. Enger.

Gode artister øker påmeldingen

- De første årene hadde vi et sted mellom fire og seks hundre deltakere, og rundt 130 på festen. I 2018 har antall deltakere passert 1 000.

- I 2012 fikk vi en idé om å forandre litt på festen, og bruke litt mer penger på den sosiale biten. Etter det har deltakerantallet skutt i været. De siste fem årene har det meste av store artister i Norge har vært innom.

F18-05-028.eps

Utstillingen.

Godt fagprogram

- Men vi må selvsagt ha et godt fagprogram i bunnen. Det er tross alt det viktigste. Vi i kursnemnda bruker mye tid på å høre på foredragsholdere, og vi har hørt over 90 prosent av dem på forhånd, sier Årseth.

I år dro de faktisk på en firedagers tur til Australia for å høre på én av foredragsholderne, Jordi Manauta fra Style Italiano, som ble hyret inn til å holde et heldagskurs og en workshop.

Fagprogrammet hadde to paralleller begge dager, med foredragsholdere hentet fra Norge, Sverige, Island og Australia. Temaene var både rent odontologiske og tilpasset hele tannhelseteamet.

- Vi tror det er mange ting som bidrar til stor påmelding fra hele landet. Det kommer jo folk fra Kristiansand til Kirkenes, det blir et slags mini-landsmøte. Én ting er den sosiale biten, med gode artister og et godt fagprogram. En annen ting er at vi gjør alt selv og får en nærhet til både deltakere og utstillere. Og vi har faktisk landets nest største dentalutstilling etter NTFs landsmøte, sier Årseth.

F18-05-029.eps

- I fjor var jeg et par timer for sent, og fikk ikke plass. I år satt jeg klar ved PCen når utstillingen åpnet. Vi utstillere føler oss verdsatt og godt integrert i møtet. Alt gjør at det blir et «compact game» som fungerer usedvanlig godt og er det blir en god stemning, sa Torbjørn Wilhelmsen fra Zendium.

Utsolgt på 18 minutter

- En suksessfaktor er at vi har mange utstillere. I år har vi 51 forskjellige stands fra 45 ulike firma. I år ble utstilingen utsolgt på 18 minutter. Du må sitte klar klokka åtte om morgenen når utstillingspåmeldingen åpner for å få plass. Dette er et av de stedene hvor utstillerne blir best tatt vare på.

- Det er den nest største dentalmessa etter NTFs landsmøtet. Samtidig er alt i en mye mindre skala, og på ett sted. Fra forelesningene kommer deltakerne rett ut i utstillingen, og her er også festen og størsteparten av hotellrommene. Hotellet har vært fullbooket siden i januar.

Kursene er lagt opp slik at de har pauser på forskjellige tider, og det betyr at det nesten alltid er folk i utstillingen. Før festmiddagen hadde arrangementskomiteen et eget arrangement bare for utstillerne, hvor de ble takket spesielt, og hvor ingen andre hadde adgang. Og alle utstillere får være med under festmiddagen, fortsetter Årseth.

Økonomien

- Hvordan bærer Midt-Norgemøtet seg økonomisk?

- Vi har satset på det sosiale, og har fått igjen dobbelt økonomisk, til tross for kjente artister som koster flesk.

I år hadde vi rundt 830 til bords på festen, og enda var det over 70 som kom bare til konserten. Vi får rett og slett mange flere deltakere, og kan fremdeles holde inngangsprisene beskjedne.

- Det blir en kompakt og sosial happening hvor alt skjer på et sted. Hotellet har vært fullbooket siden midt i januar.

- Men det er klart at det også betyr mye økonomisk at vi gjør alt selv, og at vi har gode kontakter, sier Årseth.

F18-05-031.eps

Etter middag spilte Dumdum Boys, og avsluttet med låta «Splitter pine», en allsangvennlig klassiker.

Jubileum i erkebispegården

- Vi feirer jo 125-årsjubileum i år, og etter Midt-Norgemøtet skal vi ha en egen jubileumsmarkering for medlemmene i Sør-Trøndelag Tannlegeforening med gratis middag og kurs.

- Da får vi låne Herresalen i Erkebispegården. Det er så å si ingen andre enn Kongen, biskopen og ordføreren som får lov til å bruke salen ellers, avslutter Årseth.

Ledere av kursnemnda

Asle Jelland,1987 - 89

Mari Storø 1989 - 90

Gerd Nustad 1991 - 97

Turid Seime 1997 - 99

Jan Stølen 2000 - 02

Liv Lyssandtræ 2002 - 04

Berit Øra 2004 - 08

Kai Åge Årseth 2009 - til i dag

KristinAksnes 

Tekst og foto