NIOM advarer

F17-09-019.eps

NRK Nyheter meldte 13. september om en test av tannblekemidler gjennomført av NRK Forbrukerinspektørene, som avslører ulovlige stoffer i midler til hjemmebleking som er kjøpt på nettet.

NIOM, Nordisk institutt for odontologiske materialer, fant ulovlige mengder av blekestoffet hydrogenperoksid i to av de fem midlene som ble undersøkt, skriver nrk.no.

- Jeg fraråder bruk av disse blekemidlene, sier NIOMs direktør, professor Jon E. Dahl til NRK.

I Norge og EU er det av helsemessige grunner ikke lov å selge tannblekemidler med mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid til andre enn tannleger.

- Dette er ikke trygt. Det kan gi etseskade i tannkjøttet, skade emaljen og på sikt nerven, advarer Dahl.

Blekemidlene NRK undersøkte er:

Crest 3 D Whitestrips Supreme bestilt fra caliwhitenorge.com

Amazing Teeth Whitening kit fra scandinaviansmile.no

Premium White fra premiumwhite.no

iWhite2 Instant fra apoteket

Smilelab S fra Vita

Midlene som inneholdt ulovlige mengder hydrogenproksid i henhold til norsk og europeisk reglement var Crest 3 D Whitestrips Supreme og Amazing Teeth Whitening kit. De andre tannblekemidlene blir vurdert som lovlige.

Crest 3 D hadde hele 14 prosent hydrogenperoksid.

Da firmaet som solgte dette midlet oppgir å ikke være en norsk nettbutikk, men et amerikansk selskap uten lager i Norge, faller salget utenfor EUs lovgivning. Kjøper regnes da som importør og må selv være oppmerksom på gjeldende regler.

Amazing Teeth Whitening kit hadde ingen innholdsfortegnelse. En labtest utført hos NIOM avslører at midlet inneholder syv prosent hydrogenperoksid.

Da NRK kontaktet selger, ga selger uttrykk for at de ikke var klar over ulovligheten, og fjernet midlet fra nettsiden.

Premium White oppgir at de er innenfor lovlig grense av peroksider. Hverken nettbutikken eller firmaet som selger produktet har svart på NRKs henvendelser.

Det finnes også lovlige blekeprodukter uten peroksider. Disse inneholder gjerne syrer eller natriumbikarbonat som blekemiddel. Av produktene i vurderingen er iWhite fra Vitus Apotek og Smilelab S fra Vita uten peroksider, men med syrer som blekestoff.

Dahl er også kritisk til bruk av syre, og uttaler til nrk.no:

- Misfarging blir ikke fjernet, men syren endrer lysbrytningen på overflaten, slik at tennene umiddelbart kan se hvitere ut. Jeg anbefaler uansett ikke bruk av syre over tid, da det kan tynne ut emaljen og være slimhinneirriterende.

Vitus Apotek som selger iWhite svarer at produktet er blitt kontrollert og vurdert å oppfylle juridiske og faglige kvalitetskrav. Leverandøren svarer i tillegg at blekeeffekten ikke bare skyldes en kortvarig lysendring, men er ekte og vil vare en stund.

Vita svarer via sin leverandør av Smilelab S at de ikke har fått klager på etseskader, og at produktet ikke utgjør noen helsefare hvis instruksjonene følges.

En annen årsak til at eksperten fraråder bruk av hjemmebleking, er at hverken skinnen eller stripsen er skreddersydd den enkeltes munn. Dersom blekemidlet har noen effekt, risikeres etseskade i tannkjøttet.