Kurs på utenlandstur

Av tannlegene Inger-Johanne Nyland og Berit Øra

Når dette leses er NTFs utenlandskurs 2017, det tolvte i rekken, gjennomført.

F17-06-060.eps

Toscanakveld. Foto: Rolv Præsteng.

27. april dro en stor gjeng med 49 tannleger og ledsagere fra Norge til Firenze. Fram til hjemreisedagen 1. mai fikk vi 20 kurstimer endodonti i hyggelige italienske rammer med sosiale, kulturelle og kulinariske opplevelser. Vår kursgiver Lisbeth Dahlstrøm hadde vi invitert med fra Sverige. Hun fikk for øvrig pris som beste foreleser i 2015 av Svenska Tandläkarförbundet, en fortjent pris til en fantastisk erfaren og dyktig formidler. Hun hadde som formål med kurset å lære oss å få bedre kontroll med våre endodontiske behandlingsprosedyrer, og dermed skape bedre kliniske resultater i en krevende disiplin som endodonti er.

Utenlandskursene er en liten del av NTFs etterutdanningstilbud. Men de utgjør en kursform som er så god, sett fra et faglig synspunkt at de fortjener en omtale i Tidende.

F17-06-035.eps

Kursgivere på Sicilia Eva Børstad og Bjørn K. Brevik. Reisearrangør Li Axare bak.

Foto: Berit Øra.

Nina W. Gerner var leder i NTFs fagnemnd da det første utenlandskurset i NTF-regi ble arrangert i 2005, inspirert av våre svenske kolleger i Tandläkarförbundet som arrangerer flere utenlandskurs årlig.

Det første kurset vårt ble lagt til Toscana med Gilberto Debelian som kursgiver, sammen med Tomas Josefson fra Sverige. Vår fantastisk dyktige kursvert og reisearrangør Li Axare, var med oss fra første stund. Hun har bodd i Italia i en årrekke, kjenner landet svært godt og er autorisert Firenze-guide. Hun er en meget kunnskapsrik og dyktig kursarrangør som borger for at rammene rundt kursopplegget blir av ypperste kvalitet.

Gruppene som har deltatt på utenlandskursene har vært i størrelsesorden» fylle en buss». Vi har gjerne bodd litt landlig til og blitt busset rundt med vår lokalkjente guide til måltider og andre sosiale aktiviteter. Kurstimene fordeles over flere dager med forelesninger, gruppearbeider og diskusjoner. Deltagerne er ivrige, og det har vært 100 prosent oppslutning fra tidlig morgen. Kollegene som har deltatt har tilbakemeldt godt læringsutbytte. Små grupper gjør kontakten til kursgiver lettere, og det diskuteres som vanlig fag fra morgen til kveld når tannleger er samlet.

Årets utenlandskurs er det åttende kurset arrangert i Italia. Italia har alltid slått an, men vi har også hatt flotte kurs i Spania, Kroatia, Portugal og Marokko. Vi har som regel reist i april-mai, knyttet til 1. mai eller Kristi Himmelfartshelga. I disse sydlige egne er det fortsatt vår, med temperaturer som ligner på norsk sommer. Vi får en behagelig forsmak på årstiden som kommer. Det har også vært et poeng å legge kursene til steder med en grei flyforbindelse fra Norge for ikke å bruke mer tid på reisen enn nødvendig. Når det gjelder det faglige innholdet i kursene, har vi vært innom de fleste fagdisiplinene i odontologien. Dessuten har vi to ganger hatt med oss en psykolog som kursgiver. Egenutvikling og psykologisk kunnskapsutvikling har vært populære temaer og disse kursene har trukket mange kursdeltakere.

Vi håper med dette å spre interessen for utenlandskursene. De er en meget god læringsarena for alle våre medlemmer. Så meld deg på et år og se selv. Du vil ikke angre!

Våren 2018 planlegges kurs i Italia med Sven Scholander og Martin Janda. Vi ser ikke bort fra at det kan bli en «magisk opplevelse» på flere måter.

Seks om NTFs utenlandskurs

F17-06-039.eps

- Utenlandskursene er nærmest min baby, siden vi startet opp disse kursene i min tid som fagnemndsleder. Det er en glede å konstatere at kursene fortsatt er populære etter 12 år. Det er inspirerende at alle deltakerne slutter opp om det faglige, og så gleder man seg sammen om det sosiale, nye synsinntrykk og smaksopplevelser etterpå. Jeg håper at utenlandskursene vil bli et fast kursopplegg for NTF også i fremtiden.

Nina W. Gerner

F17-06-040.eps

- Det at NTFs utenlandskurs stort sett har vært lagt til Italia og at Li Axare har tatt seg av det utenomfaglige har vært avgjørende for meg . Jeg har pensjonert meg som aktiv tannlege, men reiser stadig til Italia. Gamle sure gubber liker ikke kurs som er kjøpt og betalt av et firma, sånn i det vesentligste. Mye viktig blir utvekslet ved kaffebordet i pausene, og da er det jo så fint at kaffen er italiensk. Voksenopplæring slik det praktiseres på NTFs utenlandskurs burde sant å si være en forutsetning for å beholde lisensen. Fag og kultur - det siste i passe store drypp. Man trenger jo ikke å få hele Brunellescos kuppel i hodet for å oppleve den slags gleder. Det er nok at David blunker..

.. som du kan se - både isen og kursdeltakeren har eksistert siden 1948! Foto: Rolv Præsteng.

Rolv Præsteng

F17-06-055.eps

- Hvorfor dra helt til Italia på kurs? Etter fem utenlandskurs bekrefter jeg at kursene er av høy faglig kvalitet. Bonus er kontakt med kolleger fra hele landet, fin dialog i passe store grupper og unik fagutveksling. Fem dager med undervisning, måltider og utflukter sammen skaper gode vennskap og faglige kontakter. Reiseleder Li tilbyr oss unike kulturopplevelser utenom kursene, deilige mat og drikke i vakre omgivelser, perler av steder vi aldri hadde funnet fram til på egen hånd.

Sylvi A. Mjelde

F17-06-033.eps

- Kurset i Bologna i 2016 er det beste og mest lærerike kurset jeg har deltatt på i mine år som tannlege. Intenst kurs med kulturelle reiser mellom slagene ledet av den fenomenale Italia-guiden Li. God problembasert læring, fruktbar dialog med kursgivere, aktive kursdeltakere, erfaringsutveksling og gode innspill. Konklusjonene ble så solide at de førte til endring hos den mest erfarne kliniker. Viktigst: Vi fikk vitenskapelig støtte for vår praksis som gjør oss til enda bedre tannleger. Terningkast 6! Foto: Harald Vingelsgaard.

Knut Vindal

F17-06-036.eps

- Det har nu gått många år sedan Nina Wienche Gerner, i början av det då ganska nya millenniet, följde med den svenska Nordöstra-kursnämndens resa till San Quirico d'Orcia i Toscana.

Hon ville se och förstå om detta med utlandskurser kunde vara någonting också för Den norske tannlegeforening.

Hon kände att så var fallet!

På plats mötte hon även mig som researrangör och guide och bara några månader senare blev jag ombedd att göra ett liknande upplägg för de norska tandläkarna.

Vår första resa gick våren 2005 till, det för Nina «säkra kortet», San Quirico d'Orcia och blev starskottet för ett idag ännu existerande, långt och mycket positivt samarbete.

Vi har sedan dess rest till många olika platser. Ofta till Italien, som särskilt uppskattas då det där finns så mycket kultur och historia att det är lätt att fylla de få timmar som inte är kurstid med meningsfulla och intressanta aktiviteter och upplevelser.

Det blir högintensiva dagar, med mycket kurs, jobb-snack runt måltiderna och upplevelser av den lokala kulturen i en kombination jag tydligt kan se uppskattas av de som deltar. Man får inte bara en högklassig fortbildning, utan också umgänge med likasinnade - något jag förstått att många tandläkare, särskilt de med egen mottagning, har stort behov och av.

Det är ett rent nöje och en stor ära att få organisera och sedan resa med så många trevliga, kloka och positiva människor. Inte ens ett skyfall under en guidning i Firenze rubbar den goda stämningen. Så det är bara att säga som jag lärt mig av «mina» norska tandläkare: Gå på tur, aldrig sur!

Li Axare

F17-06-042.eps

- Jeg gikk glipp av NTFs utenlandskurs 2016, men har deltatt på alle de andre. Setter stor pris på kombinasjonen av et kjempegodt faglig innhold, mange kurstimer og det å bli kjent med nye områder i utlandet. Sightseeing, god lokal mat og vin gir nye krefter tiltannlege- hverdagen hjemme. Faglig påfyll, kjekke kolleger, guide i særklasse, bare superlativer fra meg så langt.

Ninni Haug

Disse utenlandskursene har NTF arrangert

År Sted Tema Kursgivere

2005 Toscana Klinisk endodonti og protetikk Tomas Josefson Gilberto Debelian

2006 Toscana Kariologi og konserverende Tannbehandling Ulla Pallesen

2007 Cuenca Protetikk Harald Gjengedal

2008 Dubrovnik Egenutvikling Marit Mogstad

2009 Marrakech Den vanskelige pasienten Peter Lundholm og Sten Salholm og Essaouira

2010 Umbria Fremtidens periodonti Eirik Aasland Salvesen

2011 Sicilia Fra tann til implantat Eva Børstad og Bjørn Brevik

2012 Avlyst

2013 Verona Oral kirurgi og radiologi Anne Møystad og Tore Bjørnland

2014 Duorodalen Oral protetikk Kjell Størksen og Harald Gjengedal

2015 Sestri Levante Egenutvikling Trond Hegglund

2016 Bologna Behandlingsplanlegging Kjetil Reppen, Hans Rønold og Westberg

2017 Firenze Endodonti Lisbeth Dahlström

Inger-JohanneNyland 
BeritØra