Tilbakeblikk

1917

Om dentinanæstesi

Antallet av hittil anbefalte midler til smertefri exkavation er stort; det bedste bevis herfor er vel, at intet av dem duer noget videre. Ingen av dem tilfredsstiller tilnærmelsesvis de stillede fordringer: farefrihet for pulpaen og følelsesløshet i pulpaen.

I Items of Interest (decbr. 1914) berettes om et av Buckley anbefalt middel mot følsomme tænder, som skal ha en vidunderlig virkning. Desensitizingpastaen er øiensynlig paa grund av den ved krigen vanskeliggjorte internationale samfærdsel ikke blit prøvet hos os, og som følge herav endnu ikke anbefalt.

Fra utdrag av artikkel av S. Schaar, Wien

April, 1917

1967

Tannkrem i Svensk TV

Dr. Frostell hade mer av faktisk upplysning att ge. Han påpekade att det är tandborstningen som är huvudsaken, det är inte säkert att tandkrämen har någon större betydelse. Han betonade dock at fluortandkräm har en klar karies förebyggande effekt.

Intervjuaren påpekade att i reklamen framhäver en fabrikant att hans tandkräm innehåller Irium. Dr. Frostell kunde tala om att bakom detta vackra namn dolde sig ett ytspanningsnädsätande medel - natriumlaurylsulfat - som finns i många tandkrämar. Gardol, som förekommer i reklamen för en annan tandkräm, är ett antibakteriellt och ytspänningsnedsättande medel. Ingen av dessa har någon säkerställd karies- eller parodontiprofylaktisk verkan.»

NTFs Tidende, april, 1967

2007

Full tenning på tenner

Man tror ikke sine egne øyne. Etter tiår på tiår der munnen og tennene har vært en ikke-sak, definert som ikke tilhørende resten av kroppen, verken medisinsk eller sett fra trygdens ståsted, er tenner og tannhelse plutselig på dagsorden både politisk og i mediene, NRK Puls, Aftenposten, Dagbladet, Dagsavisen, Bergens Tidende, Kapital og lokalaviser over hele landet: det er lederartikler og store oppslag, dag etter dag.

Fra Gudrun Sangnes' leder, april 2007