Nordental 2017:

Nok en god utstilling

Minst like viktig på NTFs landsmøte som et godt og variert fagprogram, er den store dentalutstillingen. Nordental 2017 føyer seg pent inn i rekken av oversiktlige og gode dentalbransjeutstillinger på Lillestrøm.

F17-11-015.eps

I år hadde utstillingen større areal enn tidligere, og det var positivt at NTFs store torg med tilhørende kaféareal lå sentralt i messeområdet.

Nordental 2017 var en innholdsrik og oversiktlig dentalutstilling med gode muligheter for informasjon om nyheter og gode kjøp. Og for dem som hadde lyst på en munnfull eller noe godt å drikke underveis, var utstillerne absolutt på tilbudssiden.

Det er også viktig å nevne at utstillerne som vanlig, stilte med god kompetanse på stand.

Hvis man skal lete etter trender på Nordental 2017, er det digitalisering som først må nevnes, men også mange forbedringer av kjente produkter. Og selvsagt dukket det opp noen interessante nyheter.

NPE hadde en liten informasjonsstand. NPE er en flott ordning som alle burde delta i!! Flott for pasientene og fint for tannlegene.

Årets Nordental virket mer innbydende, oversiktlig og romslig enn de foregående - det var god plass overalt og utstillingen fungerte som den skulle, som den viktigste sosiale arenaen under landsmøtet. Ros til dentalbransjen!

F17-11-016.eps

DentalSpar hadde som vanlig en flott stand med mye av interesse. Med Vizilite Pro kan munnhulen screenes med fluoriserende lys for å finne maligne lesjoner på et tidlig stadium. Et fantastisk hjelpemiddel.

F17-11-051.eps

DentalSpar viste også frem Aadva IOS fra GC, en flott mobil intraoral skanner.

F17-11-017.eps

Jacobsen Dental hadde mye interessant å vise frem.

F17-11-054.eps

Det mest spennende hos Jacobsen Dental var deres eyeCADconnect. Dette er en brille som gjør at man ikke behøver å se på skjermen når man skanner. Skjermen ligger nemlig OGSÅ i brillene, slik at man både kan se hva man gjør, og, ved å flytte blikket en millimeter, ser skjermen i selve brillen. Må oppleves - dette er virkelig spennende.

F17-11-018.eps

Sensodyne var på plass med sin nye Rapid Relief - et enda mer effektivt produkt for dem som plages av ising i tennene.

F17-11-019.eps

VOCO viste frem sitt silikonbaserte presisjonsavtrykksmateriale V-posil. Dette er et produkt som bør være av interesse.

F17-11-020.eps

Technomedics viste som vanlig frem sitt flotte assortement av håndinstrumenter. Det er vanskelig å finne tynne kyretter som er bedre enn dette.

F17-11-021.eps

Extra tyggegummi hadde en iøynefallende blå stand. Under påstanden: Hvert tygg gjør en forskjell! gir Extra ett øre per solgte tyggegummi til SOS Barnebyer. Det betyr at 32 000 barn i SOS Barnebyer hvert år får egen tannbørste.

F17-11-022.eps

Norsk Tannvern hadde en meget godt besøkt stand med mye nyttig informasjonsmateriell.

F17-11-023.eps

Tannhelsesekretærenes Forbund var som vanlig til stede på Nordental. De representerer en viktig gruppe medarbeidere i tannhelseteamet og står på for både kompetanseutvikling, rekruttering og lønnsutvikling.

F17-11-024.eps

Dental-Art viste frem flotte skap- og skuffeseksjoner til klinikken. Usedvanlig god finish og et helt enormt utvalg. Virkelig noe å ta i betraktning ved kjøp av innredning.

F17-11-025.eps

Unident lyste som vanlig opp i utstillingslandskapet.

F17-11-027.eps

Durr var som alltid på plass med sine kvalitetskompressorer, men de viste også frem Lunos Myflow - en åpenbar konkurrent til AirFlow som de fleste vel kjenner. Lunos Myflow har forbedret og forenklet et velkjent konsept bruksmessig og med mer behagelig smak på pulveret, har vi her et produkt som mange vil like.

F17-11-026.eps

Unidents elegante og superrasjonelle varebestillingssystem er vel verdt en titt. Det heter UnidentFLOW, er heldigitalisert og krever minimalt av tid...

F17-11-028.eps

3Ms røde stand er alltid verdt et besøk. Her ønsket man å vise frem 3M Filtek One Bulk Fill kompositt. Å kunne legge fyllinger i sjikt på hele fem mm er av og til veldig interessant, og 3Ms Bukl Fill har vist seg som et meget godt produkt i dette segmentet.

F17-11-029.eps

Plandent hadde den største og mest omfattende standen på Nordental.

F17-11-030.eps

Her fantes kompetanse på det meste og de viste frem blant annet AirFlow og demonstrerte villig sin skanner. Det er alltid interessant å besøke Plandents stand, som nesten er en hel utstilling alene.

F17-11-031.eps

OPUSdental er foran på mange områder. Norsk Tannhelseforsikring er nå integrert i OPUS og ikke minst er OPUS nå med i det globale språket i helsevesenet - SNOMED CT. Dette er et verdensomspennende system med perspektiver på blant annet innhenting av data, og som er i spennende utvikling.

F17-11-036.eps

Lic Dental presenterte Nordentals flotteste bukett av sessler. En god sessel gjør hverdagen bedre og mindre belastende for tannlegen, og Lic hadde utvalget.

F17-11-032.eps

Klinikktøy blir alltid presentert på Nordental, og årets utstilling var intet unntak. Både Sverre Monsen (Hejco) og Health workers presenterte et flott utvalg både i modeller og farger.

F17-11-033.eps

Dental Direct har et enormt utvalg av engangsprodukter til svært konkurransedyktige priser.

F17-11-034.eps

Dental Directs viktigste produkt er engangshansker, og nytt av året er Prestige Nitrile Care. Denne hansken består av kolloidale mikroenheter av HAVRE som har unike egenskaper med hensyn til å forhindre kløe og irritasjon. Hansken er svært komfortabel å bruke, og kjennes veldig god på hånden. Denne bør prøves!

F17-11-052.eps

Dental Sør hadde en lekker stand og kunne vise frem uniter med nyheter fra danske Heka. Hva med blå belysning i fontene, og der glasset skal stå?

F17-11-040.eps
F17-11-038.eps

Oral B hadde en lekker stand og presenterte nyheter på el-børstefronten.

F17-11-039.eps

Norsk Ortoform presenterte noen unike, amerikanske ekstraksjonstenger der fraktur av tann skulle være bortimot umulig og ekstraksjonen svært atraumatisk.
Rent funksjonelt er tangen en blanding av hebel og tang. Demonstrasjonen var overbevisende. Kanskje verdt å prøve?

F17-11-042.eps

Colgate var også til stede på Nordental, og de viste frem sine produkter.

F17-11-041.eps

F17-11-043.eps

Dentatec dental hadde et nytt seksjonsmatrisesystem å vise frem. Gode kontaktpunkter er ikke alltid like enkelt å få til, men dette systemet fremsto både som enkelt å håndtere og flott med hensyn til gode kontakter. Produktet kommer fra Polydentia i Sveits, og de leverer en rekke alternativer - myClip var faktisk meget håndterbar.

F17-11-035.eps
F17-11-045.eps

Ingen Nordental uten Straumann. Implantater hadde ingen stor plass på utstillingen, men de viktige leverandørene var på plass.

F17-11-047.eps

Dandent leverer innredninger til klinikken, og her snakker vi om lekker design og mange fine småkomponenter. Dandent er vel verdt å vurdere ved kjøp av innredning.

F17-11-046.eps

Laser har sine tilhengere og svært mange brukere over hele verden, og Scanex viste frem sin LightWalker. Det er et apparat for både bløtvev og hardvev, og skal vi tro entusiastene er laser helt uunnværlig i klinikken..

F17-11-049.eps

Hearsafe er individuelt tilpasset hørselsvern. Det tilpasses støysituasjonen man er i, og gir mulighet til å høre tale når de er i bruk. Tannleger utsettes for høyfrekvent støy i sin hverdag, og Hearsafe burde nok brukes av de fleste for ikke å skade hørselen gjennom et langt liv ved turbinen).

F17-11-048.eps

Skotrekk er et nyttig og viktig hjelpemiddel for å holde klinikkgulvet rent, særlig i den sølete delen av året. Ikke alle klarer å bøye seg ned å trekke slikt over skoene, og derfor kan man av Skomaskiner as leie eller kjøpe maskiner som gjør jobben.

F17-11-050.eps

Tonne Dental er den orange fargeklatten på Nordental. De viste frem uniter og ikke minst OPG-apparater. Men aller helst ville de vise frem sin superturbin fra BienAir på hele 30 watt. Dette er et lett toppinstrument med lavt støynivå og topp lysnivå. Bedre blir det ikke!

F17-11-053.eps
F17-11-055.eps

Alfa Dental viste fram iCare, et automatisk system for rensing, desinfeksjon og smøring av turbiner og vinkelstykker. Dette er et kvalitetsprodukt som på en førsteklasses måte ivaretar de krav man MÅ sette til hygiene når det gjelder roterende utstyr.

Kjetil Reppen

Tekst og foto