Tilbakeblikk

1916

De odontologiske samlinger

Fra Statens tandlægeinstitut har bestyrelsen mottatt følgende skrivelse:

«Under 9de ds. har Statens tandlægeinstitut mottat de av Den norske tandlægeforening skjænkede samlinger, hvorom styret fik besked den 25de f.a.

For denne kjærkomne gave, som inneholder særdeles interessante ting, og som vil være av betydelig nytte for institutet, sender styret herved sin bedste tak. Kristiania den 16de juni 1916. Ærbødigst Francis Harbitz (sign.)«

Juni 1916, 6te hefte

1966

Tanker i reisetid

Høsten er reisenes tid for hovedstyre og sekretariat. Da holder lokalforeningene obligatoriske møter for å behandle representantskapssakene, og mange vi gjerne ha muntlig supplement til de trykte dokumenter. Medlemmene har forhåpentlig noen nytte av disse orienteringer og muligheten for å stille spørsmål til dem som daglig steller med tingene i foreningen. Disse på sin side har stort utbytte av å bli kjent med hvordan organisasjonssakene tar seg ut når de vurderes på lokalt hold, ofte av yngre medlemmer som ennu ikke har gjort seg gjeldende i foreningslivet.

Oktober 1966, hefte 8

2006

Antibiotikaresistensen i Europa øker

Det er store forskjeller mellom de europeiske landene både hva angår antibiotikaresistens og forbruket av disse legemidlene. Det ser også ut til å være en klar sammenheng mellom de to fenomenene. Norge ligger godt an når det gjelder antibiotikaresistens, men vi kan godt skjerpe oss når det gjelder forskrivning i utrengsmål. Tannlegene kan bidra med sitt.

I Stockholm finner vi det europeiske senteret for sykdomsforebygging og -kontroll (ECDC), som ble etablert så sent som i mai i fjor. Seniorekspert Dr. Peet J. Tüll er den som har best oversikt over problemet antibiotikaresistens, som er ett av senterets fire hovedsatsingsområder. - Antallet tilfeller der ingenting hjelper, kommer til å stige hvis vi ikke endrer atferd, sier Tüll som ikke kan få understreket nok at det er et kollektivt ansvar å begrense resistensutviklingen.

August 2006, nr. 10