God reise!

EllenBeate-Sommer2015.eps

Sommerferien står for døren, og flere av oss skal ut og reise. Det er en del folk som har sagt både fine og kloke ting om akkurat det, å reise. Mens andre bare sier ting.

Noen skal sikkert foreta en sjøreise på egen kjøl i sommer, slik Odd Børretzen likte: «Jeg skal ut og seile bror, sånn som hundre ganger før. Jeg tror jeg har fått alt om bord: Brød og vin og visakort, røyk og øl og smør. Jeg har gjort det før min venn. Nå drar jeg ut igjen.» Og, fra samme mann: «Jeg vet ikke hvor jeg skal denne gangen, men jeg vet jeg skal reise langt.»

Det passer for min reise i sommer. Jeg vet slett ikke hvor jeg skal. Jeg får se hvor jeg kommer. Og etter fem uker er jeg tilbake. For: «En trekkfugl vender tilbake! Om ikke annet så på trass.» Som Lilllebjørn Nilsen synger.

I mellomtiden kan en oppleve mangt og mye, både ventet og uventet.

Johann Wolfgang von Goethes utsagn lyder slik: «Reisen ligner et spill. Det er alltid gevinst og tap ved den, og oftest fra en uventet kant.» Og den samme, kanskje reiseglade mann, skal ha sagt: «Reiser er den beste utdannelse for evnerike mennesker.» Mens disse skal være Henrik Ibsens ord: «Kan hende jeg seiler min skute på grunn; men så er det dog deilig å fare!»

Skalden Mattias Claudius skal være opphavsmannen til den kjente setningen: «Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen.» På norsk blir det noe sånn som: Når en foretar en reise, får en noe å fortelle.

Det er flere enn jeg som ikke vet hvor de skal, og Per Larsen skal en gang ha kommet med denne vrien på spørsmålet om å reise til en øde øy med noen: «Om du kunne reise med hvem du ville til en øde øy - hvilken øy ville du reise til da?»

George Mikes har kanskje møtt noen litt kjedelige folk på sine reiser, siden han visstnok har observert at: «Mange reiser hovedsakelig for å kontrollere om reiseguiden er pålitelig og korrekt.» Hver sin lyst.

En ukjent person sier at den som ikke skal noe sted, har heller ingen å dra dit sammen med. Det stemmer. Mens Laozi har sagt at: «En reise på tusen mil begynner med ett skritt.» Og J.R.R. Tolkien har uttalt: «Litt etter litt reiser du langt».

Et norsk ordtak om å reise skal visstnok lyde: «Verden er vid, og veiene mange.» Mens svenskene sier: «Det er bedre å ta en liten omvei enn en stor risiko.» Danskene har også sine ordtak: «Det forsinker ikke å ta en hvil», «begynn reisen ved morgensol og søk ly ved aftensol» og «et lett hjerte gjør veien kort» eller en annen variant: «Godt følge gjør milen kort.» Det finske er litt røffere: «Jeg spanderer denne turen, sa kjerringa, hun sparket mannen ned trappene.» På Færøyene sier de: «Bundet er båtløs mann.»

Hos Loneley Planet heter det: «Ikke bekymre deg over hvordan turen vil gå, bare dra av gårde!» og Jahn Teigen har sagt at å ikke ta en risk, er den største risken du kan ta!

Med disse mer eller mindre visdomsfulle ord kan vi kanskje bare begynne å pakke, og komme oss av gårde?

Bare husk at: «Hvis du ser ut som passbildet ditt er du for syk til å reise.»

Hvis du er frisk nok kan du imidlertid heve ankeret i sjelen din og seile av gårde til de store sjøer, som Shirley Jacobsen oppfordrer til. Kanskje du vil legge deg på hjertet noe filosofen Konfucius sa: «Hvor du enn går, så ta med deg hele ditt hjerte.» I nyere tid har Martha Zimmermann uttalt: «Hvis Gud hadde ment at vi skulle reise turistklasse, ville han ha skapt oss smalere.» Og Rudyard Kipling: «Den reiser raskest som reiser alene.»

Og til slutt, noe som er helt sant: «En av de viktigste reiser man kan foreta, er den som har som mål å møte en annen på halvveien.»

God sommer, og god reise!

Ellen Beate Dyvi